Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z oczkami
Na ciasto:
50 dag mąki,
4 żółtka,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 szklanka cukru pudru,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
powidła śliwkowe.
Na masę:
500 ml mleka,
3 łyżki grysiku,
½ kostki masła,
5 łyżek cukru pudru,
cukier wanilinowy,
1 cytryna.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Przesiewamy cukier puder, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wykładamy na blaszce pokrytej pergaminem. Smarujemy powidłami. Do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy z ciasta kulki o wielkości mniej więcej włoskiego orzecha. Kulki z ciemnego ciasta układamy na cieście z powidłami. Pieczemy ciasto do suchego patyczka (czas zależy od rodzaju piekarnika, dlatego ciasto należy sprawdzić po 45 minutach). Przygotowujemy masę: Mleko zagotowujemy razem z grysikiem (przez ok. 10 minut), studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo po jednej łyżeczce grysiku oraz cukier wanilinowy. Dodajemy sos z wyciśniętej cytryny i dokładnie wszystko łączymy. Na upieczone ciasto wykładamy masę i schładzamy ciasto.