Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-serowe
Na masę serową:
70 g masła,
1 szklanka drobnego cukru białego,
3 jajka,
800 g sera białego,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na ciasto:
1 kostka margaryny,
1,5 szklanki cukru,
8 łyżek wody,
3 łyżki gorzkiego kakao,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 żółtka,
cukier wanilinowy,
4 białka.
Przygotowanie:
Przygotowujemy masę: Masło ucieramy, dodajemy cukier, następnie stopniowo dodajemy jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy ser biały, mąkę, proszek do pieczenia i dobrze ucieramy. Przygotowujemy ciasto: Do garnka przekładamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Zagotowujemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier wanilinowy. Na końcu ubijamy białka i łączymy z ciastem. Blaszkę wykładamy pergaminem. Na dno wylewamy masę serową. Na masę serową wykładamy ciasto kakaowe. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni i pieczemy w nim ciasto przez ok. 45-55 minut (w zależności od piekarnika).