Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii - prawie jak pizza
5 dag drożdży
łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka wody
ketchup
2 średnie cebule
3-4 młode cukinie dł. około 30cm
2 łyżki posiekanych liści bazylii
1 szklanka tartego żółtego sera
3 łyżki oleju lub oliwy
sól
pieprz
rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Cebule obrać i pokroić w piórka, cukinie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. W garnku rozgrzać olej i zeszklic na nim cebule, nastepnie dodać cukinie i całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż cukinia będzie szklista. Odlać płyn który wytworzył sie w trakcie smażenia, dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Wylepić ciastem dużą blachę do ciasta formując rancik dookoła. Ciasto posmarować ketchupem, na to wyłozyć przygotowane wcześniej warzywa, posypać startym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.