Przepis i sposób przygotowania na: Melonowo :)
melon miodowy - duży i dojrzały o zdrowej skórce,
galaretka Szafirowa - opakowanie,
jogurt naturalny grecki (u mnie o 10% zaw. tłuszczu) - 3-4 czubate łyżki,
banany dojrzałe - 2,
sok z cytryny,
syrop malinowy naturalny - do polania.
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (latem w nieco mniejszej ilości wody, np w 400ml), przestudzić. Gdy całkowicie stężeje, pokroić w kostkę. Melona przekroić wzdłuż na pół. Usunąć gniazda nasienne. Miąższ obkroić dookoła nożem, tuż przy skórce, uważając jednak, aby jej nie uszkodzić. Wyciągnąć miąższ melona przy pomocą łyżki i porkoić go w kostkę. Banany obrać i pokroić na pół-plastry, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać wszystko razem z jogurtem (można nieco dosłodzic cukrem lub miodem do smaku, pamiętajmy jednak, że syrop jest b.słodki) Przełożyć do miseczek z melona i polać syropem