Przepis i sposób przygotowania na: Baby zwyczajne
i bić ciasto jeszcze przez pół godziny, następnie postawić w cieple żeby podrosło.\"
\"Gdy dostatecznie podrośnie, wtenczas kłaść w formy wysmarowane masłem i wysypane bułeczką i postawić w ciepłem miejscu żeby podrosły. Kładąc ciasto w formy, trzeba kazać palić w piecu, a po wypróbowaniu go, gdy ciasto napełni formy wstawić ostrożnie do pieca, gdzie powinny zostawać przeszło godzinę. Wyjmując z pieca trzeba spróbować słomką, kładąc ją w środek baby; jeżeli po wyjęciu słomka sucha, to baba upieczona, jeśli wilgotna, to trzeba jeszcze wstawić do pieca na kwadrans. Lekkość i pulchność bab zależy od dobrego ubijania ciasta, które powinno być po domieszaniu każdej przyprawy ubijane przez pół godziny. Masło wlewa się po zupełnem wybiciu ciasta i z niem jeszcze dobrze się wybija.\"
Piekąc 3 nieduże babki użyłam 1/4 ilości składników, po upieczeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego, i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.\"
Przepis, w pisowni oryginalnej, pochodzi z wydawnictwa:
PORADNIK DLA MŁODYCH GOSPODYŃ.
Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych.
słowniczek:
łut = 12.67g
funt (32 łuty) = ok. 45 dag
garniec (4 kwarty) = 4 litry
kwarta = 1 litr kwaterka = 1/4 litra