Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczne z farszem pieczarkowym
jaja ugotowane na twardo - 10 sztuk,
jaja surowe - 2,
salami - 25g,
pieczarki - 250g,
cebula - duża,
masło - 2 łyżki,
majonez - czubata łyżka,
koper suszony (lub świeży) - 1 łyżka,
ser zółty - garść,
bułka tarta - 1-2 lyzki + do obtoczenia kotlecików,
olej do smażenia kotletów,
sól, pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
kolendra,
vegeta - 2/3 łyżeczki.
PRZYGOTOWANIE:
Jaja obrać ze skorupek i drobno pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, salami, pieczarki i cebulę drobniutko pokroić. Posiekane jaja wymieszać z solą, pieprzem ziołowym oraz kolendrą. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę. Gdy zacznie się szklic, dodać pieczarki, sól i pieprz. Smażyć przez ok 10-15 minut do miękkości, przestudzić. Surowe jaja rozbełtać. Ugotowane jaja rozgnieść blenderem, dodać majonez, salami, koper, bułkę tartą, drobno starty ser oraz surowe jaja, wymieszać. Pieczarki z cebulą rozdrobnić blenderem (używam rozdrabniacza). Z papki jajecznej formować kulki, w środku zrobić dulek, który wypełnić farszem. Formować kształtne kotlety, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko rumiano z obu stron.