Przepis i sposób przygotowania na: Owocowo-owsiankowa zapiekanka
płatki owsiane - szklanka,
otręby dowolne - 2 lyzki,
sok owocowy - jabłkowy, winogronowy, pomarańczowy lub inny - u mnie grejpfrutowy - 1 i 1/3 szklanki,
suszone bezpestkowe daktyle - 8 sztuk (można więcej lub zastąpić je innymi suszonymi owocami np. rodzynkami),
jabłko - 2 średnie sztuki,
banan,
cukier brązowy - 2-3 lyzki
cukier waniliowy,
cynamon.
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane wymieszać z posiekanymi daktylami, otrębami i cukrem, zalać sokiem owocowym. Przełożyć do niewielkiej formy. Jablka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka i owoce pokroić w plastry. Owoce ulozyc na Wierzawic nasączonych płatków owsianych. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Zapiekankę przygotowalam na śniadanie. Po wystudzeniu znakomicie odchodziło od formy i smakowało jak ciasto z owocami.