Jajka faszerowane tradycyjne

Jajka faszerowane tradycyjne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dużych jaj kurzych bio ekologicznych

    6-8
  • dkg pieczarek

    10
  • niedużej cebulki

    1/2
  • łyżki startego drobno oscypka

    2
  • łyżek gęstego majonezu

    kilka
  • puszka 400g groszku konserwowego

    1
  • pęczka szczypiorku

    1/2
  • niedużych listków sałaty

    kilka
  • gałązek natki pietruszki

    kilka
  • łyżeczka masła

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przeciąć poziomo na pół i delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć po połowie do dwóch miseczek., rozgnieść dokładnie widelcem. Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut mieszając aż odparuje cały płyn, ostudzić. Zimne grzyby dodać do połowy żółtek, dodać 1-2 łyżki majonezu i doprawić solą oraz pieprzem. Do drugiej część żółtek dodać starty oscypek, 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżkę posiekanego drobno szczypiorku, doprawić pieprzem, estragonem i ew. solą - z tą ostrożnie bo oscypek jest słony. Przygotowanymi pastami napełnić czubato łódeczki z białek jaj. Groszek odcedzić dokładnie. Na okrągłym talerzu/półmisku ułożyć koliście, na przemian, dwa rodzaje jajek. Na środek wysypać groszek i przybrać go majonezem oraz zieleniną. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i listkami natki.

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Angelika10

09.07.2012 20:50
smaczne

BozenA

20.02.2012 15:19
mmm

BozenA

20.02.2012 15:19
mmm

SmacznaPyza

09.04.2011 19:39
oj tak bo u nas wszyscy lubią jajka pod różną postacią

ZEWA

09.04.2011 09:48
w sam raz na zbliżające się święta

mdepfs

11.02.2011 19:37
lubie tradycyjne przepisy

Goya

03.01.2011 11:24
pięknie podane

Sarenka

30.11.2010 11:10
Sliczniei apetycznie sie prezentuja.

Agnieszka191

17.10.2010 23:38
Wygląd boski aż sie chce spróbować

IZABELA29

24.09.2010 07:55
ślicznie ozbodione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat