Ziemniaki pieczone Pyzy

Ziemniaki pieczone Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg ziemniaków

    1
  • łyżeczka soli

    1
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej

    1
  • łyżeczka czosnku suszonego granulowanego

    1
  • łyżeczki mielonego pieprzu

    1/2
  • łyżeczka suszonego majeranku

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą, Ugotować na pół-twardo. Po ok. 10 min. od zawrzenia wody sprawdzam to nakłuwając ziemniaka drewnianą szpadką. Odlewamy wodę, ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie obieramy je ze skórki (młodych nie trzeba obierać) i kroimy na ćwiartki. Posypujemy wszystkimi przyprawami, skrapiamy olejem i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 min.. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy ziemniaki aby równomiernie się zrumieniły. Przed podaniem możemy posypać je świeżymi ziołami. Są doskonałe do wszelkiego rodzaju mięs. Podane z surówką albo sosem jogurtowo-czosnkowym mogą być samodzielnym daniem na obiad czy kolację. Ziemniaki możemy ugotować w mundurkach dzień wcześniej, doprawić a potem tylko je zapiec.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwi

16.03.2013 08:08
Wyglądają apetycznie.

BozenA

11.11.2011 10:04
super

BozenA

11.11.2011 10:04
super

Goya

17.04.2011 17:01
super

Gosia32

17.02.2011 11:42
apetycznie;]

Katarzyna156

18.10.2010 23:25
smakowicie się prezentują :)

banditka

15.09.2010 10:19
pyszne zdjecie az ślinka leci :)

bogumiła3

03.09.2010 00:16
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat