Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

7 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
900 ml ciepłej przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Do czystego i wyparzonego słoika (ja robiłam w większym i potem wszystko przelałam do litrowego) wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 dni. Czym dłużej się kisi taki zakwas, tym jest bardziej kwaśny. Ja, myślę, że będę go trzymała 7 dni. Jest wiele teorii dotyczących tego, czy zakwas należy mieszać czy zostawiać w kącie i nic przy nim nie kombinować. U mnie stoi, nieruszony, na blacie i pięknie się kisi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 20.02.2017 17:29
Taki robię również;))
AZgotuj 20.02.2017 13:09
Znakomity!
Madzai 20.02.2017 10:52
Taki domowy super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak