Przepis i sposób przygotowania na: Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie
Kroki postępowania
Biszkopt na tortownicę o średnicy 25-28 cm:
8 średniej wielkości jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
szczypta soli
3 płaskie łyżki kakao
4 łyżki oleju
4 łyżki letniej, przegotowanej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa na tortownicę 25-28 cm:
800 ml śmietany kremówki 36%
750 g serka mascarpone
3 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
kakao do posypania między warstwami
Poncz:
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżki miodu
100 ml likieru czekoladowego lub kawowego
Dekoracja:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
400 g masy marcepanowej
1 barwnik spożywczy czerwony
1 barwnik spożywczy zielony
srebrne cukrowe perełki dekoracyjne
1 biała czekolada
1 gorzka czekolada
płatki migdałów