Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie

Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skladniki ponizej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Składniki:

Biszkopt na tortownicę o średnicy 25-28 cm:
8 średniej wielkości jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
szczypta soli
3 płaskie łyżki kakao
4 łyżki oleju
4 łyżki letniej, przegotowanej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa na tortownicę 25-28 cm:
800 ml śmietany kremówki 36%
750 g serka mascarpone
3 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
kakao do posypania między warstwami

Poncz:
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżki miodu
100 ml likieru czekoladowego lub kawowego

Dekoracja:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
400 g masy marcepanowej
1 barwnik spożywczy czerwony
1 barwnik spożywczy zielony
srebrne cukrowe perełki dekoracyjne
1 biała czekolada
1 gorzka czekolada
płatki migdałów
Krok 2 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy olej oraz wodę.
Krok 3 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Krok 4 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Tortownicę o średnicy 25-28 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł.
Krok 5 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze jest rozłożyć papier śniadaniowy i położyć biszkopt do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Należy również pamiętać, aby nie smarować boków tortownicy żadnym tłuszczem, ponieważ wtedy ciasto odejdzie od boków i zrobi się wybrzuszenie.
Krok 6 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na cztery lub trzy równe blaty, ilość warstw jest uzależniona od nas samych. Ja robiłam z czterech warstw biszkoptu. Składniki ponczu mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 7 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Następnie przygotowujemy krem. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.
Krok 8 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.
Krok 9 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem,
Krok 10 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
wykładamy masę śmietanową, posypujemy za pomocą siteczka do herbaty kakao,
Krok 11 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, wykładamy masę śmietanową, posypujemy za pomocą siteczka do herbaty kakao, przykrywamy następnym krążkiem i robimy to samo co z pierwszym krążkiem i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu.
Krok 12 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Żeby mieć pewność, że wszystkie krążki leżą równo pomagam sobie obudową tortownicy, którą zdejmuję gdy położę ostatni krążek.
Krok 13 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Czekoladę białą i gorzką wkładamy na 5 minut do zamrażalki po czym kruszymy je nożem lub ścieramy na tarce. Gotową masę marcepanową łączymy z barwnikami i wykonujemy róże oraz liście. Po wykonaniu tej masy zawijamy nieużywaną część marcepana w folię spożywczą i chowamy do lodówki, zapobiegnie to wyschnięciu masy marcepanowej. Na tortownicę o wymiarach 26 cm wykonałam 20 małych róż i 3 duże oraz 4 listki. Masa powinna być elastyczna i lekko lepiąca. Blat oraz wałek smarujemy delikatnie oliwą lub posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy. Na małe róże użyłam kieliszka do likieru, ma bardzo małą średnicę ok. 3 cm, a do dużych róż zwykłego kieliszka do wódki. Za pomocą kieliszków wykrawamy krążki. Na wykałaczkę nakładamy stożek z masy marcepanowej. Następnie wokół stożka przyklejamy kolejno krążki formułując płatki róż. Gotowe róże pozostawiamy do wyschnięcia. Ja róże przygotowałam wieczorem dnia poprzedniego i schowałam na całą noc do lodówki, co sprawiło, że róże zesztywniały i nabrały pięknego, intensywnego koloru. Każdej z róż w środek włożyłam srebrną cukrową perełkę. Przed położeniem na tort z róż wyjmujemy wykałaczki.
Krok 14 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Na samym końcu przygotowujemy bitą śmietanę do dekoracji. Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem, pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Tą masą pokrywamy cały tort i pozostawiamy jej troszkę do dekoracji za pomocą szprycy. Boki tortu obsypujemy startą ciemną czekoladą,
Krok 15 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
za pomocą szprycy wokół tworzymy wzniesienia w które wkładamy małe róże, na środku trzy duże,
Krok 16 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
wierzch tortu obsypujemy białą czekoladą oraz płatkami migdałów, posypujemy srebrnymi perełkami cukrowymi.
Krok 17 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem.
Krok 18 - Tort Tiramisu na ciemnym biszkopcie foto
Najlepiej jest go przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 08.01.2016 22:45
Z ciemnym biszkoptem- świetny pomysł!
danusia19671 24.01.2014 20:51
Przepis ląduje do mojej księgi
tessinka 24.01.2014 14:22
mniem już mam ochotę na niego
gosia56 24.01.2014 13:25
super torcik
Małgorzata9 24.01.2014 13:03
bardzo smaczny
Piotr-21 24.01.2014 12:58
ale piekny
Barbara/zuza22_85 24.01.2014 12:24
musi być dobry
margaret 24.01.2014 12:18
przepiękny:)
Lidka19880 24.01.2014 12:15
pięknie wygląda
Renataj 24.01.2014 11:58
Prezentuje się rewelacyjnie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat