Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwo ciemne

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jęczmienia 1 litr
cukru 25 dag
chmielu 2 dag
drożdży 2 dag
wody 11 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Piwo ciemne

Jęczmień przyrumień na jasny brąz na blasze, w młynku do kawy zemlij, w sześciu litrach wody trzy godziny gotuj. chmielu w dwóch litrach wody z osobna ugotuj, a takoż z osobna i takoż w wody trzech litrach ugotuj cukier. To wszystko do kupy zlej, a ustudzone przecedź i drożdży rozdrobnionych dodaj. Od rana do wieczora albo od wieczora do wieczora trzymaj, do butelek zaraz po tym nalej, ale nie pełno, na pół dłoni. Zaczyn zakorkuj silnie, do piwnicy chłodnej wstawiaj. Po tygodniu pij.

ten przepis pochodzi ze starej księgi kucharskiej...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak