Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w cieście orzechowym
Kroki postępowania
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
20 dag masła
szczypta soli
Farsz:
1 tuszka królika
1 kurczak cały
1/2 kg mięsa wieprzowego-łopatka
6 wątróbek drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
1 cebula
6 jaj
3 czerstwe kajzerki
ziele angielskie-kilka sztuk
pieprz ziarnisty kilka sztuk
liść laurowy-kilka sztuk
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
sól morska lub himalajska do smaku
Najpierw z podanych składników zagniatam szybko ciasto i wkładam go do lodówki.
Gdy mięso będzie letnie przystępuję do obierania od kości i mielenia wszystkiego łącznie z cebulką i warzywami i wyciśniętą bułką.Gdyby farsz okazał się za suchy można dolać troszkę wywaru mięsnego- u mnie nie było to konieczne. Po zmieleniu wbijam jajka,doprawiam do smaku gałką i pozostałymi ziołami-ilości nie podaję bo to sprawa indywidualna każdego smakosza. Pasztet musi być dokładnie wyrobiony i do tego służy zazwyczaj prawa ręka.