Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet w cieście orzechowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w cieście orzechowym

Kroki postępowania

1
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
20 dag masła
szczypta soli

Farsz:
1 tuszka królika
1 kurczak cały
1/2 kg mięsa wieprzowego-łopatka
6 wątróbek drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
1 cebula
6 jaj
3 czerstwe kajzerki
ziele angielskie-kilka sztuk
pieprz ziarnisty kilka sztuk
liść laurowy-kilka sztuk
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
sól morska lub himalajska do smaku


Najpierw z podanych składników zagniatam szybko ciasto i wkładam go do lodówki.
Krok 1 - Pasztet w cieście orzechowym foto
2
Mięso myję kroję na mniejsze kawałki wkładam do dużego garnka,wsypuję ziele, pieprz, liść laurowy,solę,wlewam wodę tak aby zakryła mięso i gotuję na wolnym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki,wyciągam go na talerz,a do garnka wkładam umytą drobiową wątróbkę oraz obrane pokrojone na połówki warzywa,gotuję około 15 minut. Odstawiam,wszystko wyciągam do wystudzenia łyżką cedzakową a w wywarze namaczam bułki kajzerki,po czym wyciągam i wyciskam z wywaru.

Gdy mięso będzie letnie przystępuję do obierania od kości i mielenia wszystkiego łącznie z cebulką i warzywami i wyciśniętą bułką.Gdyby farsz okazał się za suchy można dolać troszkę wywaru mięsnego- u mnie nie było to konieczne. Po zmieleniu wbijam jajka,doprawiam do smaku gałką i pozostałymi ziołami-ilości nie podaję bo to sprawa indywidualna każdego smakosza. Pasztet musi być dokładnie wyrobiony i do tego służy zazwyczaj prawa ręka.
Krok 2 - Pasztet w cieście orzechowym foto
3
Po chwili wyciągam ciasto z lodówki wylepiam nim standardową blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem,blaszkę można zastąpić dwoma małymi keksówkami-spód i boki,mniejszą połowę ciasta zostawiam na przykrycie. Na wylepione ciasto wykładam masę mięsną ,wygładzam łyżką na wierzchu układam paski zrobione z pozostałego ciasta.Może być również krateczka.
Krok 3 - Pasztet w cieście orzechowym foto
4
Wkładam tak przygotowany pasztet do pieczenia.Piekę w temp 180*c przez 80 minut.
Krok 4 - Pasztet w cieście orzechowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.02.2014 08:52
Ciekawa kompozycja.
gibli 09.02.2014 00:15
pięknie wygląda
caralajna 06.02.2014 06:47
wspaniale wygląda i po składnikach widzę, że pycha
Janina 03.02.2014 14:33
Ciekawa propozycja;)
Ankha 03.02.2014 11:24
Pracochłonne,ale zapewne smak wynagrodzi włożony wysiłek
matesko 03.02.2014 10:53
ciekawy prtzepis
brioszka 03.02.2014 10:45
wow! super pomysł!
czekoladka_m 03.02.2014 10:14
Z chęcią wypróbuję:):)
Piotr-21 03.02.2014 10:13
jutro robie
Barbara/zuza22_85 03.02.2014 09:58
paluszki lizać :) :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak