Paszteciki z mięsem i kminkiem

Paszteciki z mięsem i kminkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszennaa

  • masło

  • jajko

  • drożdże świeże

  • sól

  • cukier

  • jogurt bałkański

  • mięso gotowne

  • marchewka

  • cebula

  • olej

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • kminek

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Paszteciki z mięsem i kminkiem

4 czubate szkl. mąki pszennej luksusowej roztarłam rękami z kostką (250 g) zimnego masła tak jak się robi kruszonkę, ale żeby nie było grudek tłuszczu. 5 dkg świeżych drożdży rozkruszyłam, zasypałam 2 łyżkami cukru, wymieszałam lekko rozcierając i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Następnie wlałam je do mąki z tłuszczem. Dodałam 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. jogurtu greckiego i wbiłam 3 duże jajka - zagniotłam miękkie ciasto.
Ok. 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (trochę wołowiny i trochę z kurczaka) zmieliłam, dodając też 1 dużą, gotowaną marchewkę, 1 pietruszkę i kawałek selera - też z rosołu. 1 dużą cebulę obrałam i posiekałam. Podsmażyłam ją na złoto na 4 łyżkach oleju. Dodałam 1 surowe jajko. Masę doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, kminkiem mielonym i papryką słodką, dokładnie wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na kilka części a każdą z nich rozwałkowywałam na nieduży prostokąt, dość cienki. Wzdłuż dłuższego boku nakładałam porcje masy mięsnej i zwijałam w rulon a następnie kroiłam ostrym nożem na kawałki szerokości ok. 2 sm. Wierzch pasztecików posmarowałam roztrzepanym z niewielką ilością mleka żółtkiem i posypałam kminkiem w ziarenkach.
Paszteciki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - dość luźno bo trochę urosną. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno, ale wolę takie lekko ciepłe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Małgorzata92 02.07.2017 07:57
Wspaniałe :)
tobi1989 28.06.2017 16:48
Pyszności :)
cookingangelika 08.02.2017 12:24
apetyczne danie
jan_mag 07.02.2017 11:51
Świetny pomysł
Bożena Matuszczyk 23.01.2017 22:59
Apetyczne i kuszące swoim smakiem i wyglądem;)
ben-ka 23.12.2016 15:12
Lubię takie i to z różnym farszem.
[email protected] 20.12.2016 00:17
Wygląda pysznie
pestka 03.08.2016 08:10
wyglądają pysznie
Milena 10.07.2016 18:21
Uwielbiam takie paszteciki :)
agnieszka214 08.07.2016 22:03
Już mi slinka cieknie takie pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat