Mus z papierówek

Mus z papierówek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg papierówek
  • woda

    1/2 szkl
  • cukier

    1 szkl
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mus z papierówek

Jabłka myjemy , obieramy, odcinamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
Przekładamy do garnka z grubym dnem, do którego mamy szczelną nakrywkę (zamiast garnka może być głęboka patelnia lub wok).
Na jabłka sypiemy 2 łyżki cukru i wlewamy wodę, wstawiamy na gaz i szczelnie przykrywamy. Po 2-3 minutach mieszamy drewnianą łyżką i dalej dusimy do momentu, aż jabłka się rozpadną.
Wsypujemy resztę cukru i smażymy bez przykrycia na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając.
Spożywamy na bieżąco, najlepiej smakuje z domową bułeczką i z naleśnikami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Aleksandra/Olcia 27.06.2017 18:42
idealny do naleśników
Janina 27.06.2017 17:03
Też taki robię, najlepszy, bo gęsty i nie zmienia koloru ;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat