Mus z białej czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 tabliczki białej czekolady

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru pudru

  • pół laski wanilii

  • 15 mrożonych truskawek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy i dodajemy do ostudzonej czekolady. W osobnej misce ubijamy białka i dodajemy do reszty składników. Mus przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce przez parę godzin. Truskawki rozmrażamy i miksujemy w blenderze. Do musu dodajemy zmiksowane owoce. Truskawki możecie zastąpić innymi kwaśnymi owocami. Mus jest bardzo słodki, przyda mu się coś orzeźwiającego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.02.2017 21:22
Koniecznie muszę zrobić :)
2milutka 21.02.2017 23:56
apetyczny mus
halina17 21.02.2017 19:12
Dobry deser.
benka 21.02.2017 18:40
Ciekawy deser.
agaK. 21.02.2017 17:23
Słodko, faktycznie coś kwaskowatego by go 'obudziło':) Ale fajny.
Patrycja33 21.02.2017 12:29
pyszny deser!
pestka 21.02.2017 12:25
smaczny deser
olkaaa 21.02.2017 11:46
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat