Mazurek pod pierzynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielonych migdałów lub orzechów

    150 g
  • miękkiego masła

    150 g
  • cukru

    150 g
  • mąki

    100 g
  • białek

    4 szt.
  • żółtka jaj

    4 szt.
  • cukru (zwykłego)

    150 g
  • cukru waniliowego

    1 op
  • mąki ziemniaczanej

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPÓD: utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę; z białek ubić pianę. Do utartego masła i cukru dodawać porcjami mielone orzechy (lub migdały), mąkę oraz białka. Mieszać aby powstała jednolita masa. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę, piec 30 minut w temperaturze 160-170 st. Po czasie wyjąć z piecyka, ale go nie wyłączać.

PIERZYNKA: żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć równo na upieczony spód mazurka i zapiec 3-4 minuty. Po ostygnięciu można udekorować polewą czekoladową. Pierzynkę robimy dopiero po upieczeniu spodu, nie wcześniej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 13.09.2011 23:02
Bardzo fajny króliczek. Zapowiada się smaczny mazurek :)
rakow2 21.06.2011 17:03
po pierzynką dobrze jest
Aida 30.04.2011 21:09
i smaczny :)
aginaa 29.04.2011 19:49
ale sliczny
Mysiunia 11.03.2011 15:17
slicznie wyglada:)
iknkirke 02.03.2011 09:44
Piękny
Koper 08.01.2011 22:43
piękny!
Aida 23.11.2010 19:27
...i nie tylko Mazurkowi... :D
Krzysztof42 23.11.2010 17:06
pod pierzynką zawsze jest miło
banditka 08.10.2010 09:14
naprawde sweet bunny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat