Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mielonych migdałów lub orzechów
150 g -
miękkiego masła
150 g -
cukru
150 g -
mąki
100 g -
białek
4 szt. -
żółtka jaj
4 szt. -
cukru (zwykłego)
150 g -
cukru waniliowego
1 op -
mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Mazurek pod pierzynką
PIERZYNKA: żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć równo na upieczony spód mazurka i zapiec 3-4 minuty. Po ostygnięciu można udekorować polewą czekoladową. Pierzynkę robimy dopiero po upieczeniu spodu, nie wcześniej.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)