Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone indycze - pieczone
Pieczone kotlety mielone z indyka:
- pomysł na pyszny obiad;
- są zdrowsze od smażonej wersji;
- mają dodatek sera żółtego (możesz pominąć);
- mają dodatek zieleniny - natki pietruszki, szczypiorku i koperku;
- uwielbiają je dzieciaki.
Kroki postępowania
Mięso indycze zmielić możliwie drobno - najlepiej do kotlecików nadaje się mięso gulaszowe, bo zawiera kawałki tłuszczu.
Dodać do mięsa jajko, przyprawy, utarty ser, startą lub drobniutko posiekaną cebulkę, posiekaną zieleninę i nieco bułki tartej.
Wyrobić masę, uformować z niej kotleciki i opanierować w bułce tartej.
Piec w temperaturze 180-200°C aż kotleciki będą rumiane - około 12-15 minut/1 strona.
Najlepiej po jakimś czasie, w trakcie pieczenia odwrócić je na drugą stronę.