Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rybne
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w wodzie z 2 łyżeczkami soli. Sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie nakłuwając widelcem.
Rybę kroimy w niewielkie kawałki i posypujemy przyprawą uniwersalną. Cebulę kroimy
w nierówną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Wszystko razem podsmażamy na oleju do czasu, aż ryba będzie biała, a cebula zeszkli się. Następnie wszystko przekładamy do miski
i rozgniatamy widelcem. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym z oleju i soku, który puściła ryba.
Gdy ziemniaki będą gotowe, odcedzamy je i nalewamy do garnka zimnej wody (w ten sposób szybciej ostygną). Następnie ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w plastry
i rozgniatamy widelcem na puree.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, posiekaną natką pietruszki (około 1 czubatej łyżeczki) i wbijamy jajko. Jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu i dużej ilości oleju (kotleciki chłoną tłuszcz!) do czasu, aż będę złoto-brązowe.