Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki rodzynkowe do ciasta

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dojrzałych gruszek
po obraniu i usunięciu gniazd 2 kg
rodzynek sułtańskich 1,5 szk
cukru żelującego 1,5 szk
cukru (zwykłego) 1/2 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki rodzynkowe do ciasta

Kroki postępowania

1
Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut. Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut. Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Gotować kolejne 1o minut.
Krok 1 - Gruszki rodzynkowe do ciasta foto
2
Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu. Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ).
Krok 2 - Gruszki rodzynkowe do ciasta foto
3
Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.
Krok 3 - Gruszki rodzynkowe do ciasta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 06.04.2014 08:48
bardzo ciekawy przepis
ZEWA 10.05.2013 08:58
Habibi Cuisine one są własnie do przełożenia ciast lub naleśników albo jak piszesz do deserów. Ale piekłam z nimi babeczki ( wymieszałam z ciastem )i wyszły rewelacyjne.
Habibi 10.05.2013 08:00
Podobne gruchy robię, ale do deserów, a nie do ciasta - bałabym się, że są zbyt mokre i ciasto się nie dopiecze.
ZEWA 27.02.2013 23:10
Heniu to jest stara odmiana, taka z twardawą skórką skórką, owoce są podłużne. Nie pamiętam nazwy, podeślę Ci na FB zdjęcie.
Henryka2 15.02.2013 22:49
Kocham gruszki.Zabieram sobie przepis do wykorzystania.Powiedz mi tylko jakiego gatunku gruszek najlepiej użyć?
zielonamorelka 15.02.2013 19:50
fajne pewnie przypomne sobie o tym przepisie jak bedzie sezon na gruszki i poza musem jablkowym bede robic i to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak