Dżem mirabelkowy z wanilią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mirabelki

    2 kg
  • wanilia

    1 laska
  • cukier żelujący 3:1

    500 gram
  • żelfix

    40 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mirabelki myjemy i usuwamy z nich pestki. Do garnka wrzucamy śliwki dodajemy cukier żelujący i wszystko razem mieszamy. Gotujemy na niskim ogniu. W międzyczasie laskę wanilii kroimy na pół i wyciągamy miąższ dodajemy całość do mirabelek. Gotujemy do czasu aż owoce zeszklą się i rozłożą na cząstki. Na samym końcu dodajemy żelfix, mieszamy. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i odkładamy nakrętką "do góry nogami". Zazwyczaj gorące słoiki wkładam w gazety oraz koc i pozostawiam aż wystygną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 03.02.2015 08:57
najlepszy domowy
joanna43 30.01.2015 21:04
oj jest, zdecydowanie jest. Słodko-kwaśny smak mniammmm
Ada-Gaba 26.01.2015 22:16
musi być rewelacyjny w smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat