Drożdżowe paszteciki z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Nadzienie:

  • gotowane mieso drobiowe

    50 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • olej roślinny

    4 łyżki
  • kasza manna

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier drobny

    2 łyżeczki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • margaryna

    10 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe paszteciki z mięsem foto
Mięso zemleć w maszynce,cebulę obrać drobno pokroić zeszklić na oleju wymieszać z mięsem,wbić jajka wsypać kaszę mannę znów dobrze wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz jest gotowy do pasztecików.
Krok 2 - Drożdżowe paszteciki z mięsem foto
Ciasto: Mleko lub wodę podgrzewamy z cukrem ,wkruszamy drożdże dodajemy na wierzch łyżkę mąki i zostawiamy zaczyn,na 5 minut w ciepłym miejscu.

Mąkę przesiewamy do miski wbijamy jajka ,dodajemy sól ,gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto,pod koniec dodajemy rozpuszczoną zimną margarynę i ponownie wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na nie zbyt cienkie prostokątne ciasto nakładamy farsz łyżką zawijamy sklejamy brzegi i tniemy nożem na kawałki.
Krok 3 - Drożdżowe paszteciki z mięsem foto
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem ,można posmarować rozkłóconym jajkiem wtedy będą miały chrupiącą skórkę .Piec około 30 min w temp 160* w termoobiegu. Paszteciki są bardzo smaczne nawet bez barszczu i jest to dobry sposób na pozbycie się mięsa z rosołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AGNIESZKA144 01.03.2014 09:30
smaczne paszteciki
RenataZ-et 12.12.2013 22:05
super są takie paszteciki
ana1 08.09.2013 20:55
bardzo fajne
Kamil 04.09.2013 19:08
ja robię zwykle w cieście francuskim ale takie również uwielbiam, a wyglądają przepysznie :)
everay 04.09.2013 18:05
zapewne są pyszne:)
Marta11 03.09.2013 23:29
a gdzie drozdze?
misia53 03.09.2013 22:48
przepyszne paszteciki
Konczi 03.09.2013 18:27
ostatnio robiłam podobne, pycha
KasiaK90 03.09.2013 17:40
lubię to ;)
Milena87 03.09.2013 17:01
pyszne paszteciki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat