Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki z mięsem

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadzienie:
gotowane mieso drobiowe
50 dag
cebula biała
2 sztuki
olej roślinny
4 łyżki
kasza manna
1 łyżka
jajko
2 sztuki
sól do smaku
Sklep Prymat
Ciasto:
mąka pszenna
1/2 kg
mleko
1 szklanka
cukier drobny
2 łyżeczki
sól
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
margaryna
10 dag
jajko
2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z mięsem

Kroki postępowania

1
Mięso zemleć w maszynce,cebulę obrać drobno pokroić zeszklić na oleju wymieszać z mięsem,wbić jajka wsypać kaszę mannę znów dobrze wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz jest gotowy do pasztecików.
Krok 1 - Drożdżowe paszteciki z mięsem foto
2
Ciasto: Mleko lub wodę podgrzewamy z cukrem ,wkruszamy drożdże dodajemy na wierzch łyżkę mąki i zostawiamy zaczyn,na 5 minut w ciepłym miejscu.

Mąkę przesiewamy do miski wbijamy jajka ,dodajemy sól ,gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto,pod koniec dodajemy rozpuszczoną zimną margarynę i ponownie wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na nie zbyt cienkie prostokątne ciasto nakładamy farsz łyżką zawijamy sklejamy brzegi i tniemy nożem na kawałki.
Krok 2 - Drożdżowe paszteciki z mięsem foto
3
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem ,można posmarować rozkłóconym jajkiem wtedy będą miały chrupiącą skórkę .Piec około 30 min w temp 160* w termoobiegu. Paszteciki są bardzo smaczne nawet bez barszczu i jest to dobry sposób na pozbycie się mięsa z rosołu.
Krok 3 - Drożdżowe paszteciki z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 01.03.2014 09:30
smaczne paszteciki
RenataZ-et 12.12.2013 22:05
super są takie paszteciki
ana1 08.09.2013 20:55
bardzo fajne
Kamil 04.09.2013 19:08
ja robię zwykle w cieście francuskim ale takie również uwielbiam, a wyglądają przepysznie :)
everay 04.09.2013 18:05
zapewne są pyszne:)
Marta11 03.09.2013 23:29
a gdzie drozdze?
misia53 03.09.2013 22:48
przepyszne paszteciki
Konczi 03.09.2013 18:27
ostatnio robiłam podobne, pycha
KasiaK90 03.09.2013 17:40
lubię to ;)
Milena87 03.09.2013 17:01
pyszne paszteciki
reniatka 03.09.2013 16:41
mniam pyszne paszteciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak