Deser piankowy z truskawkami i bananami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g serka mascarpone

    100
  • g śmietanki kremówki

    100
  • op. galaretki cytrynowej w proszku

    1
  • dkg świeżych truskawek

    50
  • z połówki cytryny

    sok
  • łyżki posiekanej świeżej mięty

    2-3
  • trochę syropu balsamico

    do przybrania:
  • łyżki miodu

    3-4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody, ostudzić. Owoce umyć, osuszyć. Banany obrać, pokroić w kostkę i od razu skropić sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Z truskawek usunąć szypułki a owoce pokroić na ćwiartki, dodać do bananów. Posłodzić do smaku miodem. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać zimną, ale płynną galaretkę, Na koniec dodać mascarpone i dokładnie wymieszać masę. Stężałą masę nakładałam na talerzyki dużą łyżką do lodów i polewałam odrobiną (kilka kropli) balsamico. Do tego sałatka z owoców posypaną świeżą miętą. Pycha!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andzia123 26.03.2012 08:51
rewelacja
ajres 30.11.2011 10:20
superowe
Magda60 30.11.2011 10:16
smaczne
SylwiaMagdaSabin 18.11.2011 13:02
mniam
Agnik 05.08.2011 20:43
pycha
eli_555 04.05.2011 22:35
pycha
Tahitha 16.03.2011 19:18
Fajne to :)
rosik93 30.08.2010 22:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat