Cielęcina miodowo-musztardowa :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0,5 kg cielęciny ( zrazowa górna b/k ),1 mała marchewka,4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

  • 2 łyżki smalcu,1 łyżka masła,2 łyżeczki miodu,2 łyżeczki ostrej musztardy ( sarebska )

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,½ łyżeczki soli,2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów Przyprawa do zup Kucharek-

  • 2 liście laurowe,4 ziela angielskie,4 ziarna jałowca,2 duże cebule ,4 szklanki wody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić pastę z miodu , musztardy, soli , pieprzu , maggi .Obrać marchewkę . W mięsie zrobić ,, kieszeń „ i natrzeć ją od środka częścią pasty przyprawowej. Włożyć w ,, kieszeń „ natkę pietruszki a obok marchewkę w całości . Spiąć wyloty ,, kieszeni „ wykałaczkami . Natrzeć mięso z wierzchu dokładnie resztą pasty przyprawowej . Ułożyć w zamkniętym pojemniku i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin ( do 24 godzin ) .
Na patelni rozgrzać smalec i masło i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron mięso . Włożyć mięso ( razem z tłuszczem ze smażenia ) do garnka takiej wielkości by zajmowało dno prawie w całości a nad mięsem było tyle luzu ile miejsca w garnku zajmuje mięso .
Dodać do garnka pokrojoną drobno cebulę , ziele angielskie , liście laurowe i jałowiec .
Na patelnię od smażenia wlać 1 szklankę wody i zagotować mieszając drewnianą łyżką tak by cały smak ze smażenia przeszedł do wody . Wlać do garnka . Dolać resztę wody .
Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić przy lekko uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny tak by mięso było bardzo miękkie , a sos odparował do objętości 1 szklanki .
Wyjąć mięso .Zostawić pod przykryciem na 10 minut by łatwiej się kroiło . Pokroić w plastry ( 4 sztuki ) .Sos doprawić do smaku . Można przetrzeć przez sito .Można zaprawić odrobiną mąki i słodką śmietanką – ale to już wg własnego smaku .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnik 20.08.2011 18:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat