Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
0,5 kg cielęciny ( zrazowa górna b/k ),1 mała marchewka,4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
-
2 łyżki smalcu,1 łyżka masła,2 łyżeczki miodu,2 łyżeczki ostrej musztardy ( sarebska )
-
1 płaska łyżeczka pieprzu,½ łyżeczki soli,2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów Przyprawa do zup Kucharek-
-
2 liście laurowe,4 ziela angielskie,4 ziarna jałowca,2 duże cebule ,4 szklanki wody
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać smalec i masło i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron mięso . Włożyć mięso ( razem z tłuszczem ze smażenia ) do garnka takiej wielkości by zajmowało dno prawie w całości a nad mięsem było tyle luzu ile miejsca w garnku zajmuje mięso .
Dodać do garnka pokrojoną drobno cebulę , ziele angielskie , liście laurowe i jałowiec .
Na patelnię od smażenia wlać 1 szklankę wody i zagotować mieszając drewnianą łyżką tak by cały smak ze smażenia przeszedł do wody . Wlać do garnka . Dolać resztę wody .
Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić przy lekko uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny tak by mięso było bardzo miękkie , a sos odparował do objętości 1 szklanki .
Wyjąć mięso .Zostawić pod przykryciem na 10 minut by łatwiej się kroiło . Pokroić w plastry ( 4 sztuki ) .Sos doprawić do smaku . Można przetrzeć przez sito .Można zaprawić odrobiną mąki i słodką śmietanką – ale to już wg własnego smaku .
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się