Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jagodami
Mąka 30 dag
Żółtka 3 sztuki
Margaryna 15 dag
Śmietana 2 łyżki
Cukier puder 6 dag
Masa śmietanowo-jajeczna
Śmietana ¼ l
Jaja 3 sztuki
Cukier 12 dag
Mąka 4 dag
Jagody 1 l
Cukier ½ szklanka
Z mąki, żółtek, margaryny, śmietany, cukru pudru zagnieść ciasto. Przełożyć na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Masa: żółtka utrzeć z 6 łyżeczkami cukru, dodać śmietanę, wymieszaną z mąką, 6 białek ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Połączyć delikatnie obie masy. Na podpieczony placek wsypać jagody wymieszane z ½ szklanki cukru. Przykryć masą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.