Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z galaretką z bananów
Kroki postępowania
w osobnym naczyniu mieszamy mokre ( olej, mleko, śmietana, jaja i cukier)
Mokre mieszamy szpatułką i dosypujemy suche. Ciasto jest lejące, takie ma być. Gdy połączymy wszystkie składniki wtedy dopiero mieszamy mikserem, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Do ciasta wlewamy powoli gorącą kawę i mieszamy szpatułką.
Ciasto należy wylać na tortownicę. Na dno dać papier do pieczenia a boki posmarować masłem.
W środek włożyć foremkę silikonową , moja miała średnicę 15 cm. Dodatkowo obciążyłam ją surową kaszą, aby nie wypłynęła. Włożyłam do piekarnika na 50 min. - 170*
Żelatynę należy zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na 3 minuty. W między czasie banany zmiksować z cukrem. Do napęczniałej żelatyny wlać 1/2 szklanki wrzątku i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do bananów, wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce.
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku.
Mieszamy obydwa składniki. Polewa bardzo szybko gęstnieje. Więc należy w odpowiednim czasie wylać ją na wierzch ciasta.