Biszkopt lekko kakaowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rozpuszczalnego kakao

    2
  • czubate łyżki

  • mąki pszennej typ 500

    5 łyżka
  • mąki ziemniaczanej

    5 łyżka
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukru

    3/4 szk
  • domowego cukru waniliowego

    1 łyżka
  • wiejskich jajek

    5
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkopt lekko kakaowy foto
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nastawić na 150 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki przesiać przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. W misce robota umieścić białka i ubić je. Następnie dla utrwalenia piany dodać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić. Do piany dodać żółtka i delikatnie je połączyć z białkami. Potem robot zmniejszyć na najmniejsze obroty i dodać mieszankę mąki i dodawać ją po łyżce i wszystko połączyć. Masę wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić blaszkę do piekarnika na 40 minut.
Krok 2 - Biszkopt lekko kakaowy foto
Biszkopt po upieczeniu wyjąć z piekarnika, następnie z blaszki i odwrócić do góry dnem aby zrównać górę biszkopta.
Krok 3 - Biszkopt lekko kakaowy foto
Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na krążki i przekładać masą śmietanowa lub innym kremem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 27.07.2015 15:48
Musi być smaczny. Chętnie wypróbuję..
dodi 01.05.2013 10:43
na pewno przepyszny
Kamila10 01.05.2013 10:37
to coś nowego?
gusia1000 01.05.2013 10:31
Fajnie Ci on wyszedł.
Janina 01.05.2013 10:04
Bardzo smaczny
kasienka23 01.05.2013 10:01
przydatny przepis
malaczarna23 01.05.2013 09:53
super:) będę robić
ZEWA 01.05.2013 09:48
dziękuję, a biszkopt jest delikatny i puszysty :)
cukiereczek 01.05.2013 09:37
super biszkopt
Olga_SK 01.05.2013 09:34
wygląda na lekki :) pewnie jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat