Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulka marynowana perłowa i złocista – prosty sposób na urozmaicenie dań

Cebulka marynowana perłowa i złocista – prosty sposób na urozmaicenie dań

 

Marynowane warzywa to coś, co zawsze warto mieć w swojej domowej spiżarni. Wzbogacają smak dań i stanowią samodzielną, smaczną przekąskę, którą można postawić na stole, np. kiedy zjawią się niezapowiedziani goście. Wybór takich produktów jest niezwykle szeroki. Z czym podawać marynowaną złocistą i perłową cebulkę?

 

 

Z czym łączyć marynowaną cebulkę?

Cebulka marynowana ma wyjątkowy i bardzo charakterystyczny smak. Jest lekko słodka i chrupiąca, a dodatkowo nie ma tak intensywnego zapachu jak świeża cebula. Cebulka nie tylko jest smaczna, ale stanowi również bardzo estetyczny, kolorowy element dania.

●       Przekąski z marynowaną cebulką

Do czego ją podać? Dzięki cebulkom perłowym białym i złocistym możemy nadać nowe oblicze dobrze znanym w kuchni polskiej daniom. Przykład stanowi tatar. Podany z cebulką marynowaną zamiast surowej, będzie delikatniejszy, ale równie ciekawy. Cebulki pasują także do zakąski ze śledzia, nóżek w galarecie lub drobiowych tymbalików. Nie zapominajmy, że to nie tylko dodatkowy walor smakowy, ale i estetyczny.

Cebulki mogą stanowić również doskonały dodatek do naszych domowych pikli – jeśli połączymy je z marynowanymi grzybami leśnymi, czerwoną papryką, pieczarkami itd. Idealnie pasują do koreczków i szaszłyków. Przygotujemy z nimi zarówno wersje wege, jak i mięsne odsłony tych przekąsek.

●       Marynowana cebulka w daniach głównych

Kolorowe cebulki można dodać pod koniec gotowania do ragoût z dziczyzny lub wołowego. Podkreślą aromat mięsa, lekko zaostrzając jego smak. Cebulki mogą być również dodatkiem do zakąsek gorących np. pierożków z patelni z borowikami.

●       Kuchnia meksykańska, czyli bogactwo smaków

Te marynowane warzywa to również kolorystyczny i smakowy akcent dań bardzo modnej współcześnie kuchni meksykańskiej. Dodajmy je do tortilli, quesadilli czy sosu salsa pomidorowa, a uzyskamy bardziej wykwintny charakter tych dań. Kuchnia meksykańska ma wiele prostych, a jednocześnie pełnych smaku dań. Jednym z nich jest tacos z indykiem, fasolą i awokado. Czas przygotowania tych wypełnionych mięsem, warzywami i dobrze przyprawionym sosem placków tortilli to zaledwie 15 minut.

●       Sałatki z marynowaną cebulką

Cebulki i inne marynowane warzywa, warto wykorzystywać w sałatkach. Połączeń smakowych i kombinacji składników jest w tym przypadku nieskończenie wiele. Kwadrans wystarczy, aby przygotować sałatkę z dodatkiem:

●       cebulki marynowanej,

●       kukurydzy w puszce,

●       fasoli czerwonej z puszki,

●       selera marynowanego,

●       pora,

●       jabłka,

●       jajek,

●       wędliny.

 

Na blogu Doradcy smaku znajdziecie pełny przepis na sałatkę z marynowaną cebulką.

Podsumowując, cebulki marynowane Smak to produkt, który przydaje się zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni. Podkręca smak i pięknie prezentuje się na talerzu, a dzięki swojej delikatności pasuje do bardzo wielu dań.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak