
Marynowane warzywa to coś, co zawsze warto mieć w swojej domowej spiżarni. Wzbogacają smak dań i stanowią samodzielną, smaczną przekąskę, którą można postawić na stole, np. kiedy zjawią się niezapowiedziani goście. Wybór takich produktów jest niezwykle szeroki. Z czym podawać marynowaną złocistą i perłową cebulkę?
Z czym łączyć marynowaną cebulkę?
Cebulka marynowana ma wyjątkowy i bardzo charakterystyczny smak. Jest lekko słodka i chrupiąca, a dodatkowo nie ma tak intensywnego zapachu jak świeża cebula. Cebulka nie tylko jest smaczna, ale stanowi również bardzo estetyczny, kolorowy element dania.
● Przekąski z marynowaną cebulką
Do czego ją podać? Dzięki cebulkom perłowym białym i złocistym możemy nadać nowe oblicze dobrze znanym w kuchni polskiej daniom. Przykład stanowi tatar. Podany z cebulką marynowaną zamiast surowej, będzie delikatniejszy, ale równie ciekawy. Cebulki pasują także do zakąski ze śledzia, nóżek w galarecie lub drobiowych tymbalików. Nie zapominajmy, że to nie tylko dodatkowy walor smakowy, ale i estetyczny.
Cebulki mogą stanowić również doskonały dodatek do naszych domowych pikli – jeśli połączymy je z marynowanymi grzybami leśnymi, czerwoną papryką, pieczarkami itd. Idealnie pasują do koreczków i szaszłyków. Przygotujemy z nimi zarówno wersje wege, jak i mięsne odsłony tych przekąsek.
● Marynowana cebulka w daniach głównych
Kolorowe cebulki można dodać pod koniec gotowania do ragoût z dziczyzny lub wołowego. Podkreślą aromat mięsa, lekko zaostrzając jego smak. Cebulki mogą być również dodatkiem do zakąsek gorących np. pierożków z patelni z borowikami.
● Kuchnia meksykańska, czyli bogactwo smaków
Te marynowane warzywa to również kolorystyczny i smakowy akcent dań bardzo modnej współcześnie kuchni meksykańskiej. Dodajmy je do tortilli, quesadilli czy sosu salsa pomidorowa, a uzyskamy bardziej wykwintny charakter tych dań. Kuchnia meksykańska ma wiele prostych, a jednocześnie pełnych smaku dań. Jednym z nich jest tacos z indykiem, fasolą i awokado. Czas przygotowania tych wypełnionych mięsem, warzywami i dobrze przyprawionym sosem placków tortilli to zaledwie 15 minut.
● Sałatki z marynowaną cebulką
Cebulki i inne marynowane warzywa, warto wykorzystywać w sałatkach. Połączeń smakowych i kombinacji składników jest w tym przypadku nieskończenie wiele. Kwadrans wystarczy, aby przygotować sałatkę z dodatkiem:
● cebulki marynowanej,
● kukurydzy w puszce,
● fasoli czerwonej z puszki,
● selera marynowanego,
● pora,
● jabłka,
● jajek,
● wędliny.
Na blogu Doradcy smaku znajdziecie pełny przepis na sałatkę z marynowaną cebulką.
Podsumowując, cebulki marynowane Smak to produkt, który przydaje się zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni. Podkręca smak i pięknie prezentuje się na talerzu, a dzięki swojej delikatności pasuje do bardzo wielu dań.