Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z łososia w wędzonej soli i gryczanej panierce

Dziś propozycja na ciekawe połączenie smakowe.

Łosoś, morska sól wędzona i otręby gryczane to ciekawa kombinacja.
Pierwszy raz spotkałam się z solą wędzoną i muszę przyznać, że jej smak bardzo mi odpowiada.
Taka rybka idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację.
 
Filet z łososia w gryczanej panierce i wędzonej soli
 
 
Filet z łososia w wędzonej soli i gryczanej panierce
1 kg fileta z łososia ze skórą
do smaku sól morska wędzona w płatkach

panierka :
1 szk otrąb gryczanych
1 łyżeczka soli morskiej wędzonej

250 g masła klarowanego do smażenia

Filet pokroić na paski.
Oprószyć solą i odstawić na 10 minut.
Otręby wymieszać z solą i obtoczyć w przygotowanej panierce każdy kawałek ryby.

Na patelni rozgrzać masło.
Kłaść rybę na rozgrzany tłuszcz i smażyć ją po kilka minut z obu stron.
Po usmażeniu odsączyć łososia z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub na kratce.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak