Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami
6 czerwonych papryk
nadzienie :
2 szk ugotowanego na sypko czerwonego ryżu
1/2 puszki kukurydzy
1/2 szk groszku konserwowego
1/2 szk konserwowej marchewki
300 g pieczarek
250 g żółtego sera
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
do smaku :
sól
pieprz
sambal oelek
Łopatkę zmielić razem z cebulą i pieczarkami.
Ryż ugotować ( ja użyłam garnka do gotowania ryżu ), wystudzić.
Do miski wrzucić ryż, zmielone składniki oraz starty żółty ser i odsączoną kukurydzę, groszek i marchew.
Dodać przyprawy i wymieszać nadzienie.
Napełnić nim pozbawione gniazd nasiennych papryki i układać je w naczyniu żaroodpornym.
Zakryć pokrywką naczynie i wstawić je do piekarnika.
Gdy nagrzeje się do 200 stopni piec papryki prze około 40 minut.
Podawać na gorąco z pieczywem.