Chleb pszenno owsiany

Opublikowano: 02.05.2018
Autor: ZEWA
Chleb pszenno owsiany
Dziś mam dla Was kolejny przepis na chleb.

Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek.
Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym i chyba to, że piecze się chleby najpierw pod przykryciem jest sekretem tej pięknie popękanej skóry.
Ja jak taki chleb smakuje ?
Poezja i uczta dla podniebienia.
Wystarczy masło i nic więcej nam nie trzeba.
 
CHLEB PSZENNO OWSIANY
 
Chleb pszenno owsiany
 
250 g mąki owsianej
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
2 szk ciepłej wody
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać.
Potem wsypać mąki, cukier i sól oraz wlać olej i wyrobić ciasto.
Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto składać na 3 kilka razy i uformować bochenek.
Oprószyć go mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje szybko ale uważając włożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce
prymat