250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
2 szk ciepłej wody
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać.
Potem wsypać mąki, cukier i sól oraz wlać olej i wyrobić ciasto.
Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto składać na 3 kilka razy i uformować bochenek.
Oprószyć go mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje szybko ale uważając włożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce