Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysły na morele

Świeże, suszone - jedno jest pewne. Są smaczne i zdrowe. A ostatnio modne są pestki moreli.

Pleśniak porzeczkowo morelowy

Pomysły na morele

 

CIASTO :
4 żółtka
3 łyżki cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3,5 szk mąki tortowej
250 g margaryny Kasia
1 szczypta soli
 
MASA BIAŁKOWA :
4 białka
2 łyżki cukru kokosowego
1 kisiel pomarańczowy z cukrem
odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego
 
DODATKOWO :
350 ml dżemu z czarnej porzeczki ( domowego ale może być kupny )
3 - 4 morele
 
Przygotować robot z nożami do siekania.
W misce robota umieścić wszystkie składniki na ciasto i siekać aż się połączą.
Potem wyłożyć je na blat, szybko zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Potem formę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a ciasto rozrywając na kawałki rozłożyć po całej blaszce.
Ciasto lekko uklepać w formie nie zostawiając prześwitów.
Na cieście rozsmarować dżem a na dżem rozłożyć morele pozbawione pestek i pokrojone na kawałki.
Białka ubić mikserem, dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie dodać cukier a gdy wmiksuje się w pianę wsypać kisiel i dodać barwnik i mieszać aż się połączą z pianą.
Potem pianę wyłożyć na dżem i morele, rozsmarować ją ale nierówno bo po upieczeniu ciasto będzie ładnie się prezentować.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 45 minut.
Upieczone wystudzić.
 
 

Deser słoneczny z morelą i winogronem

Pomysły na morele

 

5 moreli

 

200 g winogrona

 

150 g biszkoptów

 

350 ml śmietany kremówki

 

cukier do smaku

 

kolorowa posypka do ciast

 

2 kostki mlecznej czekolady

 

 

 

Zimną śmietanę ubić z cukrem.

 

Biszkopty włożyć do woreczka i np. tłuczkiem do mięsa rozdrobnić.

 

Morele i winogrona pokroić ale osobno.

 

Przygotować 4 wysokie szklanki lub pucharki i zacząć komponowanie deseru.

 

Na początek wsypać po łyżce biszkoptów, potem dać po czubatej łyżce śmietany.

 

Na śmietanę po jednej pokrojonej moreli, potem znowu biszkopty, śmietanę i pokrojone winogrona.

 

Na winogrona po łyżeczce śmietany, rozdzielić piątą morelę, i zetrzeć kostki czekolady a na sam koniec posypać desery odrobiną posypki i zajadać.
 
 

Babeczki z bitą śmietaną

Pomysły na morele

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do ciast
  • różowy błyszczący cukier
  • 200 g suszonych moreli
  • Ciasto :
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki graham
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 150 g margaryny

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę posiekać nożem z zimną margaryną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć je, podzielić na niewielki kulki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto w każdej z foremek nakłuć widelcem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 - 12 minut, po czym wyjąć je i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić wgłębienia babeczek. Morele pokroić na kawałeczki i ułożyć po kilka kawałeczków koliście na śmietanie. Na koniec babeczki posypać posypką i błyszczącym cukrem. Z tej ilości składników wyszło mi 30 babeczek.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak