Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne babeczki

Babki, babeczki wielkanocne mocno zakorzeniły się w polskiej tradycji. Obowiązkowo kawałek musi znaleźć się w koszyczku ze święconką.

Śmietankowe babeczki

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy

Sposób przygotowania:

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka – ucieramy.

Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, budyń ( w proszku) oraz aromat śmietankowy – ucieramy.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta – mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni. (Jeśli pieczemy babeczki musimy je piec ok 20 -25 minut).

Smacznego!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak