Jajka faszerowane w skorupce

Opublikowano: 03.04.2014
Autor: krokus
Jajka faszerowane w skorupce
Jajko wielkanocne jest symbolem nowego życia. Dzielenie się jajkiem podczas śniadania wielkanocnego ma odniesienie do wigilijnego opłatka. Dlatego na polskich stołach w święta wielkanocne króluje jajko i to ono jest najważniejsze.

Jajka faszerowane w skorupce

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 10 szt pieczarek
  • 6-7 łyżek masła
  • 1 – 2 łyżki natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

5 jajek gotujemy na twardo. Ugotowane i wystudzone jajka przekrawamy wzdłuż na połówki ( robimy to ostrym nożem). Delikatnie ze skorupek wyjmujemy białka i żółtka. Białko i żółtko drobno siekamy.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle.

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Jajka, pieczarki z cebulą i natkę – dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę masła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem – dokładnie mieszamy.

Ostatnie świeże jajko rozbijamy oddzielając białko od żółtka. Ubijamy sztywną pianę . Pianę dodajemy do farszu jajecznego i mieszamy.

Farszem wypełniamy skorupki jajek, z wierzchu posypujemy bułką tartą ( delikatnie dociskamy ręką).

Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła. Na maśle smażymy jajka od strony farszu do chwili, aż się zarumienią na złoty kolor.

Smacznego!!!

prymat