Wielkanocna babka w kropki

BABKA W KROPKI
Składniki:
Białe kulki:
- 25 dkg sera białego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek kokosu
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl, mleka
- 1/4 szkl. oleju
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Białe kulki : Ser biały, żółtko i cukier miksujemy w blenderze. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Z masy serowo – kokosowej formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosu, układamy na folii aluminiowej , wkładamy do lodówki.
Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, dodajemy także mleko i olej – miksujemy. Na dno blaszki wykładamy część ciasta.
Na ciasto kładziemy białe kulki.
Ponownie warstwa ciasta, następnie kulki i znów warstwa ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach ok 45- 55 minut.