Jajka faszerowane w skorupce
Składniki:
- 6 jajek
- 1 cebula
- 10 szt pieczarek
- 6-7 łyżek masła
- 1 – 2 łyżki natki pietruszki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
5 jajek gotujemy na twardo. Ugotowane i wystudzone jajka przekrawamy wzdłuż na połówki ( robimy to ostrym nożem). Delikatnie ze skorupek wyjmujemy białka i żółtka. Białko i żółtko drobno siekamy.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Jajka, pieczarki z cebulą i natkę – dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę masła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem – dokładnie mieszamy.
Ostatnie świeże jajko rozbijamy oddzielając białko od żółtka. Ubijamy sztywną pianę . Pianę dodajemy do farszu jajecznego i mieszamy.
Farszem wypełniamy skorupki jajek, z wierzchu posypujemy bułką tartą ( delikatnie dociskamy ręką).
Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła. Na maśle smażymy jajka od strony farszu do chwili, aż się zarumienią na złoty kolor.
Smacznego!!!