Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwiedzanie przez gotowanie

W tych czasach pewnie większość z Was wyjeżdża na wakacje za granicę ale pewnie są tez takie osoby jak ja które z różnych względów nie mogą sobie na to pozwolić. Ale możemy się zapoznać trochę z kulturą innych krajów poprzez gotowanie :)

Kiedyś nie byłam chętna do kosztowania dań innych kultur. Może przez to, że byłam niejadkiem przez bardzo długo a może przez to, że nigdy nie byłam na zagranicznych wakacjach i nie miałam tego impulsu do wypróbowania czegoś ciekawego, odmiennego od naszych tradycyjnych potraw.

Chociaż przez 3 lata mieszkałam w Hiszpanii to też zbyt wielu potraw nie poznałam, po pierwsze dlatego, że bałam sie spróbowac wielu rzeczy...tak wiem teraz żałuję ale kilka lat temu ani nie potrafiłam gotować ani nie jadłam zbyt wielu rzeczy, mogłam się żywić tylko serem ;p Po drugie jadąc tam w celach zarobkowych nie miałam czasu na zwiedzanie i poznawanie kraju w sposób jaki bym chciała.

 

Ale zmieniam to teraz, chociaż na odległośc to staram się poznać jak najwięcej ciekawych dań z odległych miejsc. Kupuję różnorodne zioła i przyprawy, mieszam eksperymentuję i dobrze się bawię :)

Przeglądam książki z potrawami różnych krajów i naprawdę każdego do tego zachęcam :)

 

A dziś zapraszam was do Indii :)

Curry z kurczakiem i kukurydzą

  • 2 piersi z kurczaka
  • 8 małych kolb kukurydzy
  • 1 cebula
  • dojrzały pomidor
  • połowa suszonej papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka garam masala
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki cayenne

Kurczaka kroimy w kosteczkę i nacieramy kurkumą i cayenne.

Cebulkę podsmażamy na łyżce oleju.

Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz garam masala.

Następnie dodajemy mięso i podsmażamy.

Kukurydzę przekrajamy na pół, pomidora kroimy w kosteczkę i razem z sokiem dorzucamy do kurczaka.

Dodajemy pastę curry i mieszamy aż się rozpuści po czym wlewamy mleczko kokosowe i wodę.

Na małym ogniu dusimy aż zgęstnieje.

Podajemy z ryżem.

Smacznego :)

Zwiedzanie przez gotowanie

 

 

A jak już wspomniałam we wstępie o Hiszpanii to przedstawię jeszcze danie które przyrządzałam gdy tam mieszkałam. Nazywałam je wtedy daniem "kryzysowym" ponieważ było z najtańszych i najłatwiej dostępnych składników. W Polsce składniki te do najtańszych nie należą ale sentyment do dania pozostał i lubię je przyrządzić od czasu do czasu :)

Pikantny makaron z chorizo

  • 120 g makaronu typu świderki lub rurki
  • połowa laski pikantnej kiełbasy chorizo
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego ze słoiczka
  • łyżka oliwy
Makaron gotujemy na sposób al dente w lekko osolonej wodzie.
Chorizo kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy około 3 minuty na łyżce oliwy, wlewamy pół puszki krojonych pomidorów i chwilę gotujemy.
Odsączony makaron dodajemy do kiełbasy i pomidorów, dodajemy jeszcze 3 łyżki przecieru, chwilę mieszamy i podajemy.
Smacznego :)

Zwiedzanie przez gotowanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak