Obiady w ciąży cz. 5

Moim ale nie tylko moim zdaniem w ciąży powinnyśmy zrezygnować ze śmieciowego jedzenia jakim jest fastfood. Ale co w momencie gdy zachcianka jest tak silna, że nie potrafimy się jej oprzeć? Przygotujemy sobie coś sami :)
Bardzo ważne jest aby spożywać jedzenie jak najwyższej jakości a niestety wybierając się do budki z burgerami nie mamy pewności co tak naprawdę dostaniemy. Przygotowując danie w domu będziemy wiedzieć z czego się ono składa a do tego gwarantuję, że będzie bardzo smacznie :)
Polecam kilka przepisów na burgery które dostarczą na wielu porządanych składników odżywczych :)
Chicken burgery paprykowe
- 2 piersi z kurczaka
- 2 duże pszenne bułki
- pomysł na papirus, smak paprykowy lub dowolnie dobrane przyprawy
salsa paprykowa:
- pół zielonej papryki
- pół żółtej papryki
- czerwona papryczka chili
- mały soczysty pomidor
- 4 łyżki kukurydzy
- pół pęczka szczypiorku
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy na grubość 1 cm.
Każdy filet wkładamy między pergamin i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 5 minut z każdej strony.
W między czasie paprykę, chili, pomidora i szczypiorek drobno kroimy.
Mieszamy je z kukurydzą, oliwą i sokiem z cytryny.
Bułki przekrawamy i na każdej układamy gotowego kurczaka.
Na każdego nakładamy salsę paprykową i składamy bułkę.
Smacznego :)
Meksykański fishburger
- duża ziołowa ciabatta
- 2 filety z łososia (po ok. 130g)
- łyżka oleju
marynata:
- sok z połowy cytryny
- łyżka pikantnej papryki
- łyżka słodkiej papryki
dodatki:
- połowa avocado
- pół czerwonej papryki
- 4 łyżki kukurydzy
- łyżka soku z cytryny
Łososia nacieramy marynata i odstawiamy na 2 minuty.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z obu stron.
Paprykę kroimy w kosteczkę i mieszamy ją z kukurydzą i sokiem z cytryny.
Avocado kroimy w plasterki.
Bułkę przekrawamy na 2 części oraz w poprzek i podsmażamy na grillowej patelni bez tłuszczu.
Na dolnych częściach bułki ukłądamy avocado.
Na nim usmażonego łososia oraz warzywa.
Smacznego:)
Fish burger
- 2 bułki
- 2 filety z łososia( po ok. 130 g)
- roszponka
- czerwona cebula
marynata do łososia:
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka estragonu
sos:
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka czosnku
Rybę nacieramy ziołami i sokiem z cytryny, grillujemy z obu stron.
Bułki przekrawamy.
Nakładamy na jednej części roszponkę i kilka plasterków czerwonej cebuli.
Składniki na sos mieszamy.
Gotową rybę układamy na bułce.
Polewamy sosem i przykrywamy górą bułki.
Smacznego :)