Zupa pomidorowo-pomarańczowa

Składniki
1 kg pomidorów
2 łyżki masła
duża różowa cebula
4 ząbki czosnku
1,5 l rosołu
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
250 ml soku z pomarańczy
ocet winny (biały)
sól ,pieprz
opcjonalnie 2-3 suszone grzyby
Przygotowanie
Pomidory sparzamy we wrzątku ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę ,lekko ją szklimy ,dodajemy do tego posiekany czosnek ,tymianek i cynamon ,smażymy chwilę i dodajemy pomidory oraz sok pomarańczowy (opcjonalnie można dodać pokrojone suszone grzyby). Całość dusimy ok. 10 min. Następnie do całości dolewamy rosół i gotujemy 15 min. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Podajemy z ulubionym makaronem.