Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowo-pomarańczowa

Co zrobić z rosołu z niedzieli? U nas utarło się ,że jest pomidorówka...i oto ona ,tym razem z dodatkiem soku pomarańczowego. Ot ,pomidorowa w nowej odsłonie ,troszkę odświeżona ,z południowym smaczkiem...z polskimi pomidorami....soczystymi ,słodkimi

Składniki

1 kg pomidorów
2 łyżki masła
duża różowa cebula
4 ząbki czosnku
1,5 l rosołu
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cynamonu
250 ml soku z pomarańczy
ocet winny (biały)
sól ,pieprz
opcjonalnie 2-3 suszone grzyby

Przygotowanie

Pomidory sparzamy we wrzątku ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku ,dodajemy posiekaną cebulę ,lekko ją szklimy ,dodajemy do tego posiekany czosnek ,tymianek i cynamon ,smażymy chwilę i dodajemy pomidory oraz sok pomarańczowy (opcjonalnie można dodać pokrojone suszone grzyby). Całość dusimy ok. 10 min. Następnie do całości dolewamy rosół i gotujemy 15 min. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i octem. Podajemy z ulubionym makaronem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak