Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pörkölt z pieczarek z galuszkami

Danie kuchni węgierskiej.

Składniki

8 dużych pieczarek
duża cebula
100 g smalcu
łyżka słodkiej papryki w proszku
żółta papryka
Galuszki:
1/2 kg mąki
jajko
łyżeczka soli
woda

Przygotowanie

Porkolt : cebule posiekałem , zrumieniłem na tłuszczu , zdjąłem z ognia i dopiero wtedy wsypałem paprykę . Wrzuciłem pieczarki pokrojone na plasterki , wymieszałem i ustawiłem ponownie na ogniu. Dusiłem , dodając niewielką ilość wody około 20 minut. . Pod sam koniec posoliłem i dodałem krążki papryki pokrojone na mniejsze kawałki.

Galuszki : makę wsypałem do miski , dodałem łyżeczkę soli , wbiłem jajko i powoli mieszałem , dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleistą konsystencję . Odstawiłem na pół godziny pod przykryciem. W dużym garnku zagotowałem lekko posolona wodę . Wziąłem 1/3 ciasta , położyłem na desce , oderwałem nożem pasemko grubości palca , pokroiłem na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuwałem z deski do wrzątku. Jak galuszki wypłynęły na wierzch , wyjąłem je cedzakiem i zahartowałem pod bieżącą ciepłą wodą , przełożyłem do miski dodając nieco tłuszczu z porkoltu , aby galuszki się nie skleiły. Całą operację powtórzyłem jeszcze dwa razy.
PS: zrobienie galuszek wymaga wprawy . Ciekawą metodą jest wykorzystanie lejka o średnicy palca , i odcinanie ok. cm pasków. Są też specjalne formy do galuszek .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak