Zapiekanka z bułkami i winem

Opublikowano: 20.08.2014
Autor: R'n'G Kitchen
Zapiekanka z bułkami i winem
Prosta zapiekanka o delikatnym serowo-winnym smaku.

Składniki

4 bułki wrocławskie
pół szklanki białego wina
2 cebule
2 łyżki masła
8 plasterków ulubionego sera żółtego
3 jajka
200 ml śmietany 18%
sól ,pieprz
1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie

Bułki pokroiłem w plasterki i polałem winem. Cebulę obrałem i pokroiłem w drobna kostkę.
Wysmarowałem masłem żaroodporną formę. Pozostałe masło rozgrzałem na patelni i zeszkliłem na nim cebulę. Ser przyciąłem do wielkości odpowiadającej rozmiarowi plasterków bułki. Nakryłem kawałki bułki serem i ułożyłem „dachówkowo” w formie.
Jajka roztrzepałem widelcem ze śmietaną , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem , polałem zapiekankę. Rozłożyłem na wierzchu podsmażoną cebulę i wstawiłem na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni .
W międzyczasie posiekałem szczypiorek i podałem gorącą.

prymat