Ostatnio koleżanka mojej Mamy przyniosła nam słoiczek ketchupu z cukinii. Początkowo pomyślałam sobie, cóż to za wynalazek ;) Jednak spróbowaliśmy i tak nam posmakowało, że zawartość słoiczka zniknęła w mgnieniu oka ;)
Poprosiłam o przepis i zrobiłam sobie zapas przepysznego ketchupu. Cukinii w nim nie czuć, chociaż to główny składnik a całość jest naprawdę przepyszna, słodko-pikantna, polecam :)
Zresztą nie ma to jak przetwory domowej roboty, kto się skusi nie pożałuje :)
- 1,5 kg obranej cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 szklanki cukru
- szklanka octu
- łyżeczka słodkiej papryki
- kopiasta łyżeczka cayenne
- łyżeczka pieprzu
- 400 g koncentratu pomidorowego
- garść soli
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy.
Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).
Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.
Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut.
Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut.
Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu.
Miksujemy całość i przelewamy do słoiczków.
Pasteryzujemy przez 10 minut.
Smacznego :)