Zrób to sam - ketchup

Opublikowano: 11.08.2012
Autor: Mienta
Zrób to sam - ketchup
I w dodatku z cukinii, polecam :)

Ostatnio koleżanka mojej Mamy przyniosła nam słoiczek ketchupu z cukinii. Początkowo pomyślałam sobie, cóż to za wynalazek ;) Jednak spróbowaliśmy i tak nam posmakowało, że zawartość słoiczka zniknęła w mgnieniu oka ;)

Poprosiłam o przepis i zrobiłam sobie zapas przepysznego ketchupu. Cukinii w nim nie czuć, chociaż to główny składnik a całość jest naprawdę przepyszna, słodko-pikantna, polecam :)

Zresztą nie ma to jak przetwory domowej roboty, kto się skusi nie pożałuje :)

 

Zrób to sam - ketchup 

 

  • 1,5 kg obranej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka octu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • kopiasta łyżeczka cayenne
  • łyżeczka pieprzu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • garść soli

 

Cukinię ścieramy na grubych oczkach, cebule drobno kroimy.

Całość zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin (nie odciskamy).

Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.

Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut.

Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut.

Pamiętajmy o mieszaniu całości od czasu do czasu.

Miksujemy całość i przelewamy do słoiczków.

Pasteryzujemy przez 10 minut.

Smacznego :)

Zrób to sam - ketchup

prymat