Mięta pieprzowa
Odgrywa znaczącą rolę w ziołolecznictwie i w kuchni.
Mięta posiada wiele cenny właściwości w lecznictwie. Najczęsciej używamy jej do leczenia niestrawności, wzdęć i bólów brzucha. Pomocna przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Idealna do płukanek na chore gardło. Stosowana w kosmetologii i dermatologii, a także do higieny jamy ustnej w różnego rodzaju płynach do płukania jamy ustnej i pastach do mycia zębów. Odświeża, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Idealna do stosowania w kuchni jako przyprawa. Ułatwia trawienie ciężkostrawnych dań. dodana do potraw dodajemy im subtelnego, odświeżajacego smaku i aromatu.
Idealna do przygotowania herbatki miętowej, naparu z mięty czy jako dodatek do sałatek. Warto wpisać ją do codziennego jadłospisu, jest idealna do dań wykwintnych i prostych. Doskolane komponuje się z owocami i dań warzywnych. Świetnie komponuje się z jagnięciną czy baraniną. Idealna do deserów, lodów i czekolady, a takze do drinków, koktajli zarówno alkoholowych i melcznych,typu rum i mojito.
W kulinarii stosowana w postaci świeżej i suszonej. Doskonała do przygotowania angielskiego sosu miętowego, pikantnych dań, czy lemoniady. Świetna do sałatek owocowych i warzywnych, a także do twarożku. Z niej robimy wszelkie nalewki, na kłopoty trawienne i bólowe.
Używają jej anglicy, amerykanie, hiszpanie czy arabowie. Także wprowadź ją do swojej kuchn i i Ty.
Zielonkawy kolor listków pobudza i odświeża.
Ma orzeźwiajacy smak i mentolowy zapach.
Suszona mięta.
Idealna do koktajli mlecznych - np. truskawkowo - miętowy. Pycha!