Zioła w mojej kuchni - mięta

Opublikowano: 07.06.2012
Autor: mufinka79
Zioła w mojej kuchni - mięta
Mięta to kolejne zioło, które wzięłam pod lupę.

Mięta pieprzowa

Odgrywa znaczącą rolę w ziołolecznictwie i w kuchni.

 

Mięta posiada wiele cenny właściwości w lecznictwie. Najczęsciej używamy jej do leczenia niestrawności, wzdęć i bólów brzucha. Pomocna przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Idealna do płukanek na chore gardło. Stosowana w kosmetologii i dermatologii, a także do higieny jamy ustnej w różnego rodzaju płynach do płukania jamy ustnej i pastach do mycia zębów. Odświeża, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. 

 

Idealna do stosowania w kuchni jako przyprawa. Ułatwia trawienie ciężkostrawnych dań. dodana do potraw dodajemy im subtelnego, odświeżajacego smaku i aromatu.

 

Idealna do przygotowania herbatki miętowej, naparu z mięty czy jako dodatek do sałatek. Warto wpisać ją do codziennego jadłospisu, jest idealna do dań wykwintnych i prostych. Doskolane komponuje się z owocami i dań warzywnych. Świetnie komponuje się z jagnięciną czy baraniną. Idealna do deserów, lodów i czekolady, a takze do drinków, koktajli zarówno alkoholowych i melcznych,typu rum i mojito.

 

W kulinarii stosowana w postaci świeżej i suszonej. Doskonała do przygotowania angielskiego sosu miętowego, pikantnych dań, czy lemoniady. Świetna do sałatek owocowych i warzywnych, a także do twarożku. Z niej robimy wszelkie nalewki, na kłopoty trawienne i bólowe.

 

Używają jej anglicy, amerykanie, hiszpanie czy arabowie. Także wprowadź ją do swojej kuchn i i Ty.

 

Zielonkawy kolor listków pobudza i odświeża.

 

Ma orzeźwiajacy smak i mentolowy zapach.

 

Suszona mięta.

 

Idealna do koktajli mlecznych - np. truskawkowo - miętowy. Pycha!

prymat