Zioła w mojej kuchni - bazylia

BAZYLIA
Należy do bardzo aromatycznych ziół. Świeżej używamy do sałatek, sosów, mięsnych farszów, potraw z pomidorami, kapusty, szpinaku, roślin fasolowatych. Suszonej używamy do mięs mielonych, duszonych, czy do sałatek i dressingów.
Ma lekko kwaskowaty smak i anyżkowaty zapach. Używana w kuchni włoskiej, szczególnie aromatyczna w połączeniu z czosnkiem i rozmarynem, z którymi świetnie się komponuje. Włosi używają jej szczególnie do pesto, makaronów, zwłaszcza spaghetti i pizzy. Używają jej takze do aromatyzoania oliwy i octu.
Należy dodawać ją pod koniec gotowania potraw, gdyż traci swoje właściwości w długim gotowaniu.
Oprócz zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze. Jest idealna na przeziąbienia, katar i gorączkę. W połaczeniu z miodem świetnie pomaga zwalczać kaszel. Zimny napar z bazylii stosuje się jako okłądy na chore oczy. Łagodzi takze wzdęcia, kolki, niestrawność, kolkusz, napady padaczkowe i bóle migrenowe głowy.
Posiada takze właściwości relaksująco - uspokajające, działa przeciwdepresyjnie, przeciwgrzybicznie, relaksująco, pobudzająco, przyspiesza regenerację skóry, dodaje sił witalnych i wigoru.
U matek karmiących wpływa na ilośc pokarmu. U osób będacych na diecie bezsolnej jest nieuniknionym składnikiem diety, gdyż jest przez lekarzy wskazana.
Także zaczynijcie uzywać bazylii, bo ma szerokie spektrum właściwości, nie tylko smakowych, zdrowowtnych, ale leczniczych i działajacych na nasz organizm zbawiennie. Polecam!!!
świeża bazylia
Piękny zielony kolor, anyżkowany zapach i lekko kwaskowaty smak
Suszona bazylia
Idealne smakuje z pomidorami i mozzarelą - sałatka Caprese