Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowe akcenty ogrodów

Najlepsze są owoce i warzywa,
Które wyhodować może samemu rodzina.
Nic nie przebije smaku ogórka,
Który organizm znakomicie odtruwa.
Do kompletu brakuje pomidorów,
Które chronią przed powstawaniem nowotworów.

Wiele radości sprawia nam zakup dorodnych owoców i warzyw.

Radość jest tym większa, kiedy to my sami wyhodujemy takie dary ziemi.

Wyhodowanie takich owoców czy warzyw nie zawsze jest proste.

Niektóre z nich potrzebują więcej pracy, ale jeżeli dorodzą, z dumą będziemy mogli powiedzieć, że to my je wyhodowaliśmy.

Bez przykucia naszej uwagi nie obędą się ogórki.

Zanim będziemy mogli zrobić z nich przetwory na zimę, najpierw musimy je posiać do gruntu, chociaż zdecydowanie częściej uprawia się je w rozsadach, które następnie przenosi się do gruntu po 15 maja, kiedy mija ryzyko przymrozków.

 

 Zdrowe akcenty ogrodów

 

Smak takiego własnoręcznie wyhodowanego ogórka jest nieporównywalny z tym kupnym.

Oprócz dodatku na kanapkę czy do sałatki, znakomicie sprawdza się jako przekąska między posiłkami a jego oczyszczające właściwości są bezcenne.

 

Pomidor mógłby się obrazić, gdybym i o nim nie wspomniała.

Również wsadzamy je do gruntu z rozsady a możliwości ich wykorzystania są nieograniczone.

 

 Zdrowe akcenty ogrodów

U mnie w domu hodowane są głównie pomidory koktajlowe – żółte i czerwone.

Nie dość, że wyśmienicie smakują, to swymi kolorami cudownie zdobią ogród.

W ubiegłym roku postanowiłam poeksperymentować i  umyte pomidorki, po usunięciu z nich szypułek, włożyłam do słoików wypełniając je zalewą octową z przyprawami jak na ogórki kiszone. Wyszły wyśmienite i wzbogaciły smak niejednego domowego obiadu.

 

 Zdrowe akcenty ogrodów

Składniki:

 

* pomidory koktajlowe (czerwone) – 1kg

* pomidory koktajlowe (żółte) – 1 kg

* ocet –1/2 l

* woda przegotowana – 4l

* cukier - ½ -  szklanki

* cebula – 4 sztuki

* gorczyca – do smaku

 

Pomidory opłukać.

Przygotować zalewę z octu, wody, cukru.

Cebulę obrać, pokroić na krążki.

Do słoików wsypywać po kilka ziaren gorczycy, wkładać po krążku cebuli, 2 kolory pomidorów, napełniać zalewą.

Zakręcone słoiki gotować przez 10 - 15 minut.

 

Ogórki i pomidory to tylko nieliczne warzywa, które powinny się znaleźć w naszych ogrodach. Oprócz walorów smakowych, są doskonałym źródłem witamin jak i podstawą w kosmetyce naturalnej.

Jeżeli nawet nie mamy ogródka, poszukujmy takich odmian owoców i warzyw, które hodować można w donicach na balkonie.

Ja dodatkowo zaopatrzyłam się w odmianę pomidorów zwisających, właśnie przeznaczonych na hodowlę balkonową.

Nie dość, że ucieszą nasze oczy dając plony, to z powodzeniem zastąpić mogą niektóre kwiaty.

A jakaż będzie radość, że wyhodowaliśmy je sami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak