Zdrowe akcenty ogrodów
Które wyhodować może samemu rodzina.
Nic nie przebije smaku ogórka,
Który organizm znakomicie odtruwa.
Do kompletu brakuje pomidorów,
Które chronią przed powstawaniem nowotworów.
Wiele radości sprawia nam zakup dorodnych owoców i warzyw.
Radość jest tym większa, kiedy to my sami wyhodujemy takie dary ziemi.
Wyhodowanie takich owoców czy warzyw nie zawsze jest proste.
Niektóre z nich potrzebują więcej pracy, ale jeżeli dorodzą, z dumą będziemy mogli powiedzieć, że to my je wyhodowaliśmy.
Bez przykucia naszej uwagi nie obędą się ogórki.
Zanim będziemy mogli zrobić z nich przetwory na zimę, najpierw musimy je posiać do gruntu, chociaż zdecydowanie częściej uprawia się je w rozsadach, które następnie przenosi się do gruntu po 15 maja, kiedy mija ryzyko przymrozków.
Smak takiego własnoręcznie wyhodowanego ogórka jest nieporównywalny z tym kupnym.
Oprócz dodatku na kanapkę czy do sałatki, znakomicie sprawdza się jako przekąska między posiłkami a jego oczyszczające właściwości są bezcenne.
Pomidor mógłby się obrazić, gdybym i o nim nie wspomniała.
Również wsadzamy je do gruntu z rozsady a możliwości ich wykorzystania są nieograniczone.
U mnie w domu hodowane są głównie pomidory koktajlowe – żółte i czerwone.
Nie dość, że wyśmienicie smakują, to swymi kolorami cudownie zdobią ogród.
W ubiegłym roku postanowiłam poeksperymentować i umyte pomidorki, po usunięciu z nich szypułek, włożyłam do słoików wypełniając je zalewą octową z przyprawami jak na ogórki kiszone. Wyszły wyśmienite i wzbogaciły smak niejednego domowego obiadu.
Składniki:
* pomidory koktajlowe (czerwone) – 1kg
* pomidory koktajlowe (żółte) – 1 kg
* ocet –1/2 l
* woda przegotowana – 4l
* cukier - ½ - szklanki
* cebula – 4 sztuki
* gorczyca – do smaku
Pomidory opłukać.
Przygotować zalewę z octu, wody, cukru.
Cebulę obrać, pokroić na krążki.
Do słoików wsypywać po kilka ziaren gorczycy, wkładać po krążku cebuli, 2 kolory pomidorów, napełniać zalewą.
Zakręcone słoiki gotować przez 10 - 15 minut.
Ogórki i pomidory to tylko nieliczne warzywa, które powinny się znaleźć w naszych ogrodach. Oprócz walorów smakowych, są doskonałym źródłem witamin jak i podstawą w kosmetyce naturalnej.
Jeżeli nawet nie mamy ogródka, poszukujmy takich odmian owoców i warzyw, które hodować można w donicach na balkonie.
Ja dodatkowo zaopatrzyłam się w odmianę pomidorów zwisających, właśnie przeznaczonych na hodowlę balkonową.
Nie dość, że ucieszą nasze oczy dając plony, to z powodzeniem zastąpić mogą niektóre kwiaty.
A jakaż będzie radość, że wyhodowaliśmy je sami.