Z okazji DNIA DZIECKA, wszystkie dzieci zasługują na coś wyjątkowego.
Oto kilka moich propozycji dla najmłodszych, które powinny ich zadowolić, nie tylko w dzisiejszym dniu:
„Śniadankowe drzewko”
Składniki:
- parówka – 1 sztuka,
- ser żółty – 1 grubszy plasterek,
- ser paprykowy kremowy – 1 plasterek,
- papryka konserwowa – kawałek,
- szczypiorek – 1 sztuka,
- zielona oliwka (wydrążona) – 1 sztuka,
- bułka.
Sposób przygotowania:
Parówkę przecinamy na pół i w jednej połówce nacinamy ją na
jednym końcu płyciej, robiąc korzenie drzewa, na drugim końcu więcej
tak, aby powstały gałęzie.
Z drugiej połówki rzeźbimy małym, ostrym nożem kontury ptaszka,
wyszczególniając dziób i skrzydła. Wykrawamy również dodatkową
gałąź dla ptaszka.
Następnie wszystko podgrzewamy w gorącej wodzie, dzięki czemu
parówka nie tylko będzie ciepła, ale też oddzielą się nacięte
w niej elementy.
Parówkę wyjąć z wody i ułożyć na talerzu kontur drzewa z
rozchylonymi górnymi gałęziami i boczną gałązką, usadawiając na
niej ptaszka.
Z oliwki odkroić jej dwa końce, robiąc z nich oczy ptaka.
Szczypiorek opłukać i pokroić na większe części. Ułożyć z niego
na talerzu trawkę.
Z serów powycinać foremką serduszka i poukładać jako listki
drzewka.
Paprykę pokroić i porozrzucać jako kwiatki na drzewie.
Przy talerzyku położyć bułkę.
„Śniadankowa świnka w zagrodzie”
Składniki:
- mąka pszenna – 1/2kg,
- mleko – 1 kubek,
- jajka – 2 sztuki,
- cukier – 4 łyżki,
- drożdże – ½ kostki,
- oliwa – 3 łyżki,
- sól – 1 łyżeczka,
- parówka – 4 sztuki,
- pasztet z żurawiną,
- papryka konserwowa – kawałek,
- ogórek kiszony,
- szczypiorek,
- ser żółty,
- ketchup – do napisu.
Sposób przygotowania:
W miseczce podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać połowę
porcji mąki, przemieszać i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać
resztę mąki, wbić jaja, dodać cukier, sól i oliwę. Zagnieść dość
gęste ciasto drożdżowe (w razie potrzeby dosypać mąkę).
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Po tym czasie naoliwić ręce i formować z ciasta niewielkie kulki,
układać je na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczać ręką.
Z ciasta formować uczy świnki i doklejać na każdą bułeczkę.
Parówkę pokroić w plastry i na każdej bułeczce układać oczy świnki.
W części plasterków powykrawać cienkim i ostrym nożem otworki i
zrobić nich ryjki świnki, układając je również na bułeczkach.
Piekarnik nagrzać na 170 stopni i piec w nim bułeczki przez ok. 20
minut.
Po przestygnięciu bułek, przygotować talerz dla dziecka.
Bułeczkę przekroić na pół, posmarować pasztetem z żurawiną,
przełożyć plasterkami ogórków kiszonych i kawałkiem papryki
konserwowej. Bułeczkę ułożyć na talerzu.
Z sera żółtego wyciąć kontury słońca i ułożyć na talerzu.
Parówkę pokroić cienko w plasterki i ułożyć w formie zagrody dla
świnki. Szczypiorek drobno posiekać i rozsypać jako trawkę.
Paprykę drobno pokroić i ułożyć jako kwiatek, resztę rozsypać.
Ketchupem zrobić napis.
„Zabawne tosty na patyku”
- chleb pszenny – 4 kromki,
- ser żółty – 2 plastry,
- szynka wędzona z indyka w plastrach – 2 plastry,
- wykałaczki długie – kilka sztuk,
- majonez i ketchup.
Foremką wycinać wzorki w pieczywie, serze żółtym i szynce. Dopasować
połówki w wyciętym pieczywie i przełożyć je serem żółtym i
szynką. Do środka wsunąć wykałaczkę. Rozgrzać grill elektryczny i
ułożyć na nim kanapeczki. Zamknąć i piec kilka minut, aż się
przyrumienią i rozpuści ser. Podawać z przygotowanym w miseczkach
ketchupem i majonezem na ciepło.
Dzień dziecka to po dniu matki kolejna okazja,
Aby zrobić coś wyjątkowego dla ludzi, których kochamy.
Czy to śniadankowe drzewko, świnka w zagrodzie, tosty na patyku,
Przygotujmy coś naszym milusińskim, tak od serca, sami.