Już niedługo, bo 8 czerwca 2012 rozpoczną się mistrzostwa Europy w Polsce i na Ukrainie. Panie z zespołu „Jarzębina” będą miały przyjemność wykonania naszego hymnu na Euro 2012. Ja postanowiłam przygotować swoją wariację kulinarną związaną zarówno z naszym hymnem na EURO 2012 jak i ogólnie związana z rozgrywkami i upiekłam zarówno chleb oznaczony logiem EURO 2012 (chociaż na zdjęciu nie jest on aż tak dobrze widoczny) oraz precelki z kawałkiem naszego hymnu wykonywanego przez zespół „Jarzębina”.
Do wykonania precelków jak i chleba użyłam: 80 dag mąki pszennej TYP 650, łyżeczkę soli, ¾ kostki drożdży, mleko (ile mąka wchłonie). Najpierw kubek mleka troszkę podgrzałam (nie może być jednak gorące) i rozpuściłam w nim drożdże. Do miski odmierzyłam 80 dag mąki i przelałam do niej rozpuszczone w mleku drożdże. Dodałam ok. łyżeczki soli. Wyrobiłam elastyczne ciasto (musiałam dodać jeszcze odrobinę mleka w trakcie wyrabiania) i wzięłam się za formowanie napisów z ciasta. Przyszykowałam 2 blaszki z piekarnika, które pokryłam papierem do pieczenia. Ręce co jakiś czas maczałam delikatnie w oliwie, aby ciasto nie przywierało do rąk. Formowałam nie za grube dłuższe paski z ciasta, ponieważ trzeba wziąć zawsze pod uwagę to, że ciasto nam jeszcze urośnie. Układałam kolejno każdą literę i wierzch ciasta smarowałam jeszcze delikatnie oliwą. W trakcie formowania kolejnych liter już na blaszy ciasto nam rośnie. Rozgrzałam piekarnik do 170 stopni i piekłam precelki ok. 15 minut (aż się przyrumieniły). Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek chleba, posmarowałam oliwą, posypałam otrębami pszennymi i nacięłam logo EURO po środku a po prawej stronie z boku dałam napis 2012. Chleb również piekłam w 170 stopniach ale przez ok. 50 minut. Precelki są bardzo dobre nawet tak do pochrupania jako same w sobie.
O chlebku już nawet nie wspomnę, bo takiego domowego nic nie jest w stanie zastąpić. Zapraszam również do takich domowych wypieków i swoich wariacji piekarniczych a zapewniam że i Wam również uda się mile zaskoczyć swoich domowników i gości.