Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOKO KOKO EURO SPOKO w wersji kulinarnej

Polska piosenka na hymn EURO jest już znana, Powstała więc przeze mnie jej wariacja kulinarna. Niektórzy się śmieją, inni jej tekst ochoczo powtarzają, Kto by jakich odczuć nie miał, te słowa same w ucho wpadają.
Już niedługo, bo 8 czerwca 2012 rozpoczną się mistrzostwa Europy w
Polsce i na Ukrainie.
Panie z zespołu „Jarzębina” będą miały przyjemność wykonania
naszego hymnu na Euro 2012.

Ja postanowiłam przygotować swoją wariację kulinarną związaną
zarówno z naszym hymnem na EURO 2012 jak i ogólnie związana z
rozgrywkami i upiekłam zarówno chleb oznaczony logiem EURO 2012 (chociaż
na zdjęciu nie jest on aż tak dobrze widoczny) oraz precelki z kawałkiem
naszego hymnu wykonywanego przez zespół „Jarzębina”.

KOKO KOKO EURO SPOKO w wersji kulinarnej

Do wykonania precelków jak i chleba użyłam: 80 dag mąki pszennej TYP 650, łyżeczkę soli, ¾ kostki drożdży, mleko (ile mąka wchłonie). Najpierw kubek mleka troszkę podgrzałam (nie może być jednak gorące) i rozpuściłam w nim drożdże. Do miski odmierzyłam 80 dag mąki i przelałam do niej rozpuszczone w mleku drożdże. Dodałam ok. łyżeczki soli. Wyrobiłam elastyczne ciasto (musiałam dodać jeszcze odrobinę mleka w trakcie wyrabiania) i wzięłam się za formowanie napisów z ciasta. Przyszykowałam 2 blaszki z piekarnika, które pokryłam papierem do pieczenia. Ręce co jakiś czas maczałam delikatnie w oliwie, aby ciasto nie przywierało do rąk. Formowałam nie za grube dłuższe paski z ciasta, ponieważ trzeba wziąć zawsze pod uwagę to, że ciasto nam jeszcze urośnie. Układałam kolejno każdą literę i wierzch ciasta smarowałam jeszcze delikatnie oliwą. W trakcie formowania kolejnych liter już na blaszy ciasto nam rośnie. Rozgrzałam piekarnik do 170 stopni i piekłam precelki ok. 15 minut (aż się przyrumieniły). Z pozostałego ciasta uformowałam bochenek chleba, posmarowałam oliwą, posypałam otrębami pszennymi i nacięłam logo EURO po środku a po prawej stronie z boku dałam napis 2012. Chleb również piekłam w 170 stopniach ale przez ok. 50 minut. Precelki są bardzo dobre nawet tak do pochrupania jako same w sobie.
O chlebku już nawet nie wspomnę, bo takiego domowego nic nie jest w stanie zastąpić. Zapraszam również do takich domowych wypieków i swoich wariacji piekarniczych a zapewniam że i Wam również uda się mile zaskoczyć swoich domowników i gości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak