Zapiekany makaron z wędzonym łososiem
Opublikowano: 06.01.2013
Niezwykle prosta i szybka w wykonaniu propozycja obiadowa. Niebanalne smaki wędzonego łososia, ziół i serów łączą się tworząc pyszną całość! Jeżeli chcecie całość posypcie świeżą nacią pietruszki lub kolendry!
- 250 g makaronu, najlepiej razowego
- 150 g wędzonego łososia
- kulka mozzarelli
- 100 g parmezanu lub wędzonej goudy
- 1/4 szklanki kremówki
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta mielonego chilli
- szczypta mielonego curry
- szczypta soli
Makaron ugotować (powinien być jeszcze al dente) odcedzić. Łososia pokroić na mniejsze części, mozzarellę posiekać lub poszarpać, parmezan zetrzeć na tarce, wszystko wymieszać z makaronem i przyprawami. Do natłuszczonej (masłem lub oliwą) formy przełożyć makaron z dodatkami, zalać kremówką. Zapiekać 10- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!