Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe krówki czekoladowe

W smaku przypominają krówki, są ciągnącę, mocno czekoladowe i bardzo słodkie! Ważne, że nie scukrzają się po zastygnięciu, tak jak przy cukierkach na bazie mleka, cukru i masła. Możecie modyfikować ich smak, chociażby zmieniając rodzaj czekolady na mleczną czy białą. Dodajcie też swoje ulubione przyprawy, na przykład chilli i imbir, albo obtoczcie wirórkach kokosowych lub kolorowej posypce :)

Domowe krówki czekoladowe

Domowe krówki czekoladowe 

Domowe krówki czekoladowe 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml kremówki
  • 100 g cukru
  • 100 g glukozy

 

Zagotować śmietankę, cukier i glukozę. Po momencie zawrzenia gotować jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając. Potem zdjąć z ognia, dorzucić połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia i energicznie ubić trzepaczką albo zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremek. Odłożyć do zastygnięcia na 2- 3 godziny (w temperaturze pokojowej) lub na 30 minut do lodówki. Smacznego!

 

wyjadacz 06.01.2013 00:02
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak