Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zajączek,kurka i baranek

Za kilka dni będą najważniejsze święta-Święta Wielkanocne.

W każdym domu nieodzownym elementem na stole będą jajka.Przygotowujemy je pod różną postacią -pisanki,kraszanki,z farszem jako dodatek do pieczeni,galaretek.Na stole pojawiają się baranki,zajączki i kurki .Ja polecam w trochę zabawnej formie z czego najbardziej zadowolona jest moja córka.Na stole powinno być kolorowo,wiosennie a co najważniejsze smacznie.Moja pierwsza propozycja to

Wielkanocne zajączki

 jajka 6 szt

szczypiorek na wąsy

ziele angielskie małe kuleczki na oczy

groch połówki na nosek 5 szt

listki sałaty i bazylii do dekoracji

Jajka ugotować na twardo ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego z białka wyciąć uszka.Małym nożykiem na górze naciąć białko i umieścić wycięte uszka a dół lekko sciąć, żeby zajączki równo stały.Oczka zrobić z ziela angielskiego a nosek z połówki grochu.Wąsy - najpierw wykałaczką  robimy  dziurkę i wkładamy kawałki szczypiorku.Talerz udekorować zieloną sałatą,listkami bazylii i ułożyć zajączki.Zajączek,kurka i baranek

Kurki wielkanocne z jajka

jajka 4 szt

ser żółty 10 dag

majonez 2 łyżki

sól,biały pieprz Prymat do smaku

ziele angielskie małe kuleczki na oczy

papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby talerza

sałata zielona i listki bazylii do dekoracji

żólty barwnik spożywczy

Jajka ugotować na twardo ostudzić i obrać z skorupki,przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtko.Z białek ściąć końcówki żeby się nie przewracały i włożyć na godzinę do ciepłej wody z dodatkiem barwnika.Żółtka,pozostałe białko po ścięciu i żółty ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach dodać majonez ,wymieszać i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.Wyjąć białka z wody ,osączyć  i wysuszyć na papierowym ręczniku.Z masy żółtkowej uformować na białkach kurki ,zrobić oczka i dziubek.Talerz udekorować listakami sałaty,bazylii i papryką i dodać kurki.Zajączek,kurka i baranek

Trzecią propozycją jest baranek wielkanocny ja proponuję w takiej wersji.

Baranek wielkanocny

masło 1 kost

ziele angielskie 2 szt na oczy

papryka czerwona usta i szczypiorek na nos

zielony szczypiorek do obsypaniaZajączek,kurka i baranek

Zimne masło przekroić na pół.Pierwszą połówkę ułożyć na talerzyku z drugiej  z kawałka uformować głowę i za pomocą wykałaczki przymocować."Wełnę owczą" zrobić za pomocą praski do czosnku i układać na pierwszej połówce masła.Zrobić oczy,nos i usta.Baranka obsypać pokrojonym zielonym szczypiorkiem .

 

alaaa 01.04.2012 19:09
dziękuję
dabrowianka 31.03.2012 23:53
wielkanocne zajączki - the best! zdjęcie rozbrajające :):)
Faustyna 29.03.2012 17:04
Cudowne :) Ma Pani ogromny talent i wielką wyobraźnię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak