Zajączek,kurka i baranek
W każdym domu nieodzownym elementem na stole będą jajka.Przygotowujemy je pod różną postacią -pisanki,kraszanki,z farszem jako dodatek do pieczeni,galaretek.Na stole pojawiają się baranki,zajączki i kurki .Ja polecam w trochę zabawnej formie z czego najbardziej zadowolona jest moja córka.Na stole powinno być kolorowo,wiosennie a co najważniejsze smacznie.Moja pierwsza propozycja to
Wielkanocne zajączki
jajka 6 szt
szczypiorek na wąsy
ziele angielskie małe kuleczki na oczy
groch połówki na nosek 5 szt
listki sałaty i bazylii do dekoracji
Jajka ugotować na twardo ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego z białka wyciąć uszka.Małym nożykiem na górze naciąć białko i umieścić wycięte uszka a dół lekko sciąć, żeby zajączki równo stały.Oczka zrobić z ziela angielskiego a nosek z połówki grochu.Wąsy - najpierw wykałaczką robimy dziurkę i wkładamy kawałki szczypiorku.Talerz udekorować zieloną sałatą,listkami bazylii i ułożyć zajączki.
Kurki wielkanocne z jajka
jajka 4 szt
ser żółty 10 dag
majonez 2 łyżki
sól,biały pieprz Prymat do smaku
ziele angielskie małe kuleczki na oczy
papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby talerza
sałata zielona i listki bazylii do dekoracji
żólty barwnik spożywczy
Jajka ugotować na twardo ostudzić i obrać z skorupki,przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtko.Z białek ściąć końcówki żeby się nie przewracały i włożyć na godzinę do ciepłej wody z dodatkiem barwnika.Żółtka,pozostałe białko po ścięciu i żółty ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach dodać majonez ,wymieszać i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.Wyjąć białka z wody ,osączyć i wysuszyć na papierowym ręczniku.Z masy żółtkowej uformować na białkach kurki ,zrobić oczka i dziubek.Talerz udekorować listakami sałaty,bazylii i papryką i dodać kurki.
Trzecią propozycją jest baranek wielkanocny ja proponuję w takiej wersji.
Baranek wielkanocny
masło 1 kost
ziele angielskie 2 szt na oczy
papryka czerwona usta i szczypiorek na nos
zielony szczypiorek do obsypania
Zimne masło przekroić na pół.Pierwszą połówkę ułożyć na talerzyku z drugiej z kawałka uformować głowę i za pomocą wykałaczki przymocować."Wełnę owczą" zrobić za pomocą praski do czosnku i układać na pierwszej połówce masła.Zrobić oczy,nos i usta.Baranka obsypać pokrojonym zielonym szczypiorkiem .